ОБЕЛЕЖЕН ДАН АБХО СЛУЖБЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Шта су радили најважнији кротитељи отрова у Србији током епидимије ковид-19

С.Бабовић

28. 09. 2020. у 19:07

ОБЕЛЕЖЕН ДАН АБХО СЛУЖБЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ: Шта су радили најважнији кротитељи отрова у Србији током епидимије ковид-19

Протокол

ПРИПАДНИЦИ Центра АБХО и 246. батаљона АБХО чија су седишта у касарни "Цар Лазар" у Крушевцу данас су обележили дан ове важне службе, која наставља традицију прве регуларне јединице противхемијске заштите у српској војсци-Барутанског батаљона,формираног давне 1932.године.

Командант Центра АБХО пуковник Сибин Динчић истакао је улогу "абехајаца" током епидемије вируса КОВИД-19, а на свечаности су данас уручена признања и истакнутим појединицима.

Протокол

Осим што су радили на дезинфекцији Опште болнице Крушевац, припадници овог специфичног "сектора" Војске Србије су од почетка проглашења ванредног стања били ангажовани на задацима биолошке дезинфекције на бројним локацијама у земљи,међу њима и оних,најугроженијих. Како су "Новости" извештавале у шпицу епидемије, дезинфекцију путева и јавних површина обављали су са цистернама за деконтаминацију М-78, уз употребу натријум-хипохлорита.

С. Бабовић

Јединице 246.б АБХО непрекидно су радиле и у КОВИД болницама на Београдском и Новосадском сајму, у Хали "Чапир" у Нишу. Задужени су били за дезинфекцију људи и покретних ствари. Више мобилних екипа било је ангажовано у Нишу, Ћуприји, Краљеву, Рашкој, Новом Пазару као и другим мањим местима. Исте задатке обављали су и објектима Генералштаба, касарнама и другим објектима Министарства одбране и Војске Србије.

И то није све:хигијенско "третирање" наших држављана који су по доласку из иностранства боравили у карантинима у Суботици,Моровићу и на Фрушкој Гори било је на списку задатака припадника елитног батаљона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)