ЗАВРШЕНО ЗАСЕДАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Дарија Кисић Тепавчевић о епидемиолошкој ситуацији, продужено радно време кафића (ВИДЕО)

Новости онлине

28. 09. 2020. у 09:30

ЗАВРШЕНО ЗАСЕДАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Дарија Кисић Тепавчевић о епидемиолошкој ситуацији, продужено радно време кафића (ВИДЕО)

Фото: Танјуг

ЗАВРШЕНО је заседање Кризног штаба, и докторка Дарија Кисић-Тепавчевић је изјавила да је наша епидемиолошка ситуација изузетно стабилна.

- У поређењу са многим другим земљама ми смо одлични, ако изузмемо Ватикан и Гренланд ми смо земља са најнижим бројем новооболелих у протеклој недељи.

Ипак, др Кисић Тепавчевић је рекла да нема места опуштању, као и да нам је искуство других земаља показало да ситуација може лако да се погорша.

- Донели смо препоруку да се рад кафића и ресторана продужи до 23 часа - рекла је др Кисић Тепавчевић, али и истакла да је потребно пазити и поштовати прописане мере.

Такође је рекла да од сада ограничење броја људи у затвореном простору зависи од квадратуре те просторије, тачније да мора да се одржава растојање од 1.5 метра између људи.

Др Кисић Тепавчевић је истакла да је ситуација у школама изузетно повољна, и да смо за ове 4 недеље имали само један случај локалне трансмисије. 

- Јако је значајно да сада почиње и настава студентима, тако да апелујемо и на академску заједницу и студенте да се понашају одговорно и савесно, тако да овај вирус не нађе свог домаћина, резервоара. Добар нам је пример Кина, у којој 40 дана нема случајева локалне трансмисије. То нам је апсолутни пример да може ако се понашамо одговорно и савесно.

Она је истакла да још увек неће бити дозвољено присуство масовним манифестацијама, као што су утакмице и сајмови, и истакла је да сви морамо бити одговорни.

- Што се тиче манифестација, оне неће бити дозвољене, јер је уложен велики труд да се дође до овако повоље епидемиолошке ситуације, па би самим тим дозвола одржавања манифестација само погоршала тренутну ситуацију - рекла је на крају обраћања др Дарија Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)