ОВАЈ ГРАД У СРБИЈИ ЈЕ БИО ОЗНАЧЕН КАО КОРОНА БОМБА: То се сада и десило, а ово су главни окидачи

Novosti online

25. 09. 2020. у 09:00

ОВАЈ ГРАД У СРБИЈИ ЈЕ БИО ОЗНАЧЕН КАО КОРОНА БОМБА: То се сада и десило, а ово су главни окидачи

Новости

НА листи градова који сада одскаче од остатка наше земље, за коју можемо да кажемо да је оаза у подивљалом корона окружењу, налази се Крагујевац који је дошао на прво место неславне епидемилошке листе и означен као један од потенцијалних корона бомби.

Пема последњим подацима, Крагујевца се налази при на листи градова по броју људи који су самоизолацији - чак 214. Колико је то значајано, говори потадатак да у готово двомилионском Београду имамо тек 17 таквих случајева.

До сада је у Крагујевцу иначе укупно забележен 1.981 случај заразе. У крагујевачком Клиничком центру је на лечењу 12 пацијената, а две особе су на респиратору.

Колико је Крагујевац одступа од шаблона тренутне ситуације, најбоље се види ако се стање упореди са другим градовима.

Број људи у самоизолацији у Крагујевцу, који има нешто више од 150.000 становника је 214, док је у Београду свега њих 17. На другом месту ове листе је Ниш. У граду који броји око 186.000 становика у самоизолацији је 96 особа, што је знатно мање него у Крагујевац. Треће место заузима Ћуприја, која је у једном периоду такође била жариште, а сада има 48 људи у самоизолацији.

Дакле, ове бројке сведоче о томе да се догодило нешто што није требало, и ако је до скоро Крагујевац био "мирна лука" када је реч о корона вирусу, сад се овај град све чешће спомиње као жариште и потенцијална корона бомба, те се намеће питање шта је довело до погоршања целокупне ситуације.

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Већ 1. септембра једној ученици шестог разреда основне школе одређена је мера самоизолације јер су јој родитељи били позитивни на корону. Она није била тестирана и ако су јој родитељи позитивни, већ је дошла у школу да редовно прати наставу.

Ово није једини случај ризичног понашања у школама. Још једна ученица и њена сестра близнакиња биле су на настави и ако су родитељи знали да је била у ризичном контакту са особом која је већ оболела од корона вируса.

Годишњи одмори, лепо време, путовања и опуштање - то би могао да буде још један од разлога због чега је сада Крагујевац означен као жариште.

Надзор за оне који су се вратили са летовања ступио је на снагу у петак, а том мером су сви у обавези да се електронски пријаве и у случају да за то има потребе буду у самоизолацији.

Епидемиолог Института за јавно здравље у Крагујевцу др Предраг Делић рекао је раније да се у овом граду дневно тестира око 200 људи, а међу њима и они који желе да путују.

Како је рекао, несигурној ситуацији допринело је опуштање, као и организовање прослава где је већа могућност заражвања.

ЈОШ УВЕЗЕНИХ СЛУЧАЈЕВА

Колико је важно да останемо у земљи и избегнемо путовања, посебно у места где је епидемиолошка ситуација лошија него код нас пример је и случај фудбалера футсал клуба "Економац".

Како су раније пренели медији, чак шест фудбалера се заразило корона вирусом на турниру у Тузли, а то је раније потврдио и Драган Васиљевић, из крагујевачког Института за јавно здравље.

- Свакодневно пратимо њихово стање, проверавамо да ли имају симптоме и већ имамо списак њихових контаката - рекао је раније Васиљевић.

Он је истакао да већи проблем представљају инфициране особе које не знају тачно где су се заразиле, наводећи да проверавају њих и њихове контакте.

- Зато имамо више од 200 изолованих - додао је он.

Крагујевац је сада прави пример како епидемиолошка слика може лако да се промени. За пут од "мирне луке" до жаришта требало је само месец дана, а ризични контакти и неодоговорно понашење свакодневно шаљу људе у самоизолацију.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)