ТРГОВИНА ЉУДИМА У ПОРАСТУ: За осам месеци 41 жртва, најмлађе имају 12 године!

В. Ц. С.

23. 09. 2020. у 13:29

ТРГОВИНА ЉУДИМА У ПОРАСТУ: За осам месеци 41 жртва, најмлађе имају 12 године!

Фото: Depositphotos

ТРГОВИНА људима у Србији је у порасту, а жртве су све млађе.

Доња старосна граница све је нижа и износи 12-13 година, а од почетка године у Србији је идентификована 41 жртва, док их је током целе прошле године било 39, наводе у организацији АСТРА. Борба против ове врсте криминала додатно је отежана епидемијом ковида-19, а трговина је сасвим скрајнута од очију јавности.

- Трговци људима део активности пребацују на интернет, а економска криза чини потенцијалне жртве још рањивијим. АСТРИНА СОС линија од почетка пандемије бележи 77 одсто више позива, док је само АСТРА од почетка године идентификовала 24 жртве - кажу у овој организацији.

Иначе, број званично идентификованих жртава у нашој земљи креће се на годишњем нивоу, од 2013. до 2019, између 39 и 125. Стручњаци широм света указују да је "сива бројка" и до 10 пута већа. У целој Европи број идентификованих жртава између 2015. и 2018. године порастао је за 50 одсто.

Зато АСТРА, у оквиру пројекта "Унапређење простора и могућности за борбу против трговине људима", уз подршку ЕУ, покреће кампању намењену подизању свести јавности о проблему трговине људима, његовим видовима и заступљености: "НЕ СКРЕЋИ ПОГЛЕД Трговина људима није паралелна стварност већ сурова реалност".

- После две деценије рада, више од 44.0000 позива АСТРИНОЈ СОС линији и 540 идентификованих жртава које су добиле помоћ, АСТРА упозорава да је трговина људима злочин који се може десити било коме и да жртве долазе из најразличитих слојева. Трговци људима нису увек криминалци препознатљиви на први поглед. Напротив, често су то познаници, потенцијални или лажни послодавци, рођаци или партнери жртава - кажу у АСТРИ.

Више од 75 одсто било је раније изложено породичном или партнерском насиљу. Осамдесет одсто су жртве сексуалне експлоатације, махом девојчице и жене, а све је више малолетних жртава. Расте и број жртава радне експлоатације, што су најчешће мушкарци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)