СВЕ ВИШЕ ПАРОВА ЖИВИ ОВАКО, А ОСУДЕ СУ СТРАШНЕ: Кажу им да су СЕБИЧНИ и САМОЖИВИ, они одговарају - Нећемо ПАСЈИ ЖИВОТ од данас до сутра

Novosti online

22. 09. 2020. у 23:25

СВЕ ВИШЕ ПАРОВА ЖИВИ ОВАКО, А ОСУДЕ СУ СТРАШНЕ: Кажу им да су СЕБИЧНИ и САМОЖИВИ, они одговарају - Нећемо ПАСЈИ ЖИВОТ од данас до сутра

Фото: Depositphotos

САВРЕМЕНИ парови се све чешће одлучују на партнерство или брак без деце, а ово је табу чак и у далеко напреднијим и слободоумнијим друштвима.

На Балкану овакав свесни избор до те мере наилази на осуђивање, да ретко ко уопште одлучи да о својој одлуци прича гласно.

На Западу се овакав стил живота назива "childless" или просто преведено "живот без деце", а подразумева свесну одлуку појединца да неће имати децу, не јер из било ког разлога то не може, већ јер једноставно не жели.

Какав је став народа, када је реч о оваквом стилу живота - какве реакције може да очекује мушкарац/жена/пар када саопшти ово околини? Каква су искуства оних који су већ донели одлуку о животу без деце?

Мишљења других најбоље можемо да ослушнемо на Интернету посебно на социјалним платформама где идентитет може остати сакривен, те људи немају задршке када говоре оно што желе или имају да кажу. Једна од таквих је Реддит, а управо је на њој недавно покренута тема о "childless" животу, где је читава дискусија за чудо била врло здрава, углавном са разумевањем обе стране.

Фото: Depositphotos

Најчешће људи су свој избор живота без деце темељили на недовољно добрим финансијским околностима, лошем социјалном окружењу или једноставно чињеници да не осећају родитељски зов. Ево и неких коментара.

"Не бих мењао свој живот за живот људи које знам а који немају деце, али не бих се мењао ни са онима који имају децу. Само по себи, имати или немати децу не значи ништа, док се не сагледа укупност онога што зовемо "наш живот". И са и без деце, живот може да буде, а и јесте, и леп, и очајан, зависи шта се ради са њим"

"Ја их не желим. Не мрзим децу, нити имам ништа против њих/људи којих их имају, али то једноставно није за мене. Са дечком сам већ осам година, који такође наравно зна за мој став и имам среће што смо му ми на првом месту, а не нешто што не постоји."

"Ја сам се одлучио на то због окружења у ком живим. Не желим и нећу да подижем децу у ријалити окружењу у ком би морао да учим дете да буде го*но да би имао какав такав нормалан живот. Друго, превелика је то одговорност коју не желим у животу. Често ни за сам себе не могу да будем одгворан камоли за још неко друго живо биће."

Фото: Depositphotos

"Ја нисам наменски решио да не желим децу колико сам се некако пасивно помирио са чињеницом да то највероватније неће да се деси, и то ми је океј заправо. Немам притисак околине што вероватно помаже. Једноставно нисам финансијски ситуиран довољно да издржавам целу породицу, не видим да ће то да се промени у неком скоријем тренутку и то је то. Недостатак праве женске особе је такође фактор да се не лажемо, да наиђе нека тотална сродна душа са којом бих пожелео децу би ме вероватно натерала да загризем метак и да кренем да грабим на све стране али опет, и то је пасји живот, од данас до сутра, преживљавање а не живљење."

"По мом мишљењу стил живота који је себичан и одлика испраног мозга од стране популарне културе. Част изузецима."

Пуно је славних личности који су причали отворено о одлуци да немају потомство, а само неки од њих су Рене Зелвегер, Ким Катрал, Кендис Бушел, Хелен Мирен, Опра Винфри, Џенифер Анистон, Челси Хендлер...

"Дефинитивно не желим да имам децу. Зато што их не волим. Мислим да не бих била добра мајка. Мислим да треба да будете искрени око тога шта су ваше предности у животу - ја немам стрпљења и не би била добра у родитељству. Мислим да би многи људи вероватно требало да буду родитељи, али и обрнуто - многи не би смели", рекла је комичарка Челси Хендлер.

Фото: ЕПА

"Непрестано подсећам себе: "Да ли доносиш ту одлуку због себе или неког другог?" Људи стално тврде да је размножавање људске врсте поента. Али ја сматрам да већ има пуно беба, да их има превише. Трена да радимо на томе да свет буде боље место или само на томе да будемо срећни", осврнула се на ову тематику и глумица Трејси Елис Рос.

Можда је најбоље чути како је то проживети живот без деце од госпође која већ гази седму деценију - Хелен Мирен! Каже да јој нису недостајала.

"То није била моја судбина. Стално сам чекала да се то деси, али није се десило и није ме више била брига шта људи мисле... Само су ме досадни старци питали. И кад год би рекли "Шта? Немаш децу? Па, боље би било да радиш на томе, стара девојко!", само би им рекла: "Нећу. Од*еби"", закључила је славна филмска дива.

Фото: ЕПА

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Zoran

23.09.2020. 04:51

Да су њихови родитељи тако размишљали они не би ни постојали. Жалосно је и треба такве особе законом санкционисати