СИГУРНО СТЕ ВИДЕЛИ ОВАЈ ОГЛАС: Ево шта се дешава након што окренете број на њему

В. Ц. С.

23. 09. 2020. у 09:45

СИГУРНО СТЕ ВИДЕЛИ ОВАЈ ОГЛАС: Ево шта се дешава након што окренете број на њему

Фото приватна архива

ЗБОГ пребукираности грађанских одељења у судовима у Србији, Удружење судија и тужилаца позвало је Владу и министарства правде и финансија, да се укључе у решавање овог проблема.

Реч је о приливу огромног броја тужби против пословних банака због трошкова обраде кредита.

Како наводи Ивана Јосифовић, председник УО УСТ, многи подносе по две тужбе - за утврђивање ништавости одредбе и исплата стеченог износа, а све ради дуплих парничних трошкова.

Овакав пораст прилива довео је и до утростручавања броја предмета по судији парничара. У Основном суду у Новом Саду, на пример, прошле године је судија просечно у раду имао по 230 предмета, а ове године 430! У београдском Трећем суду за само два летња месеца прилив је био око 10.000 предмета, од чега највише ових.

Највише судске инстанце рекле су да грађани имају основ за овакве тужбене захтеве и судови их усвајају.

Банке не споре да су наплатиле трошкове обраде кредита, али споре правни основ и не желе да прихвате уједначену судску праксу да је у тим случајевима реч о неоснованом богаћењу.

Зато "пљуште" тужбе које коче друге поступке.

Судије не успевају да савладају прилив, тужбени захтеви не могу да буду решени благовремено, а ускоро ће проблем имати и држава јер ће уследити захтеви за заштиту права на суђење у разумном року.

Зато Удружење судија и тужилаца позива Владу да формира радну групу, која би пронашла решење као када су били у питању кредити грађана у швајцарским францима. У њој би били представници министарстава, НБС, пословних банака и судија.

Фото приватна архива

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)