НЕПОЗНАТИ МЛАДИЋ ДОСТАВИО АКТЕ: Шта се налази у трећој испоруци досијеа специјалног суда вететанима тзв. ОВК

С. С. Р. - Д. З.

23. 09. 2020. у 11:07

НЕПОЗНАТИ МЛАДИЋ ДОСТАВИО АКТЕ: Шта се налази у трећој испоруци досијеа специјалног суда вететанима тзв. ОВК

Фото архива

ИНФОРМАЦИЈЕ о подизању оптужница против бивших представника терористичке Ослободилачке војске Косова, које је Специјализовано тужилаштво у Хагу држало у тајности због "заштите сведока и неугрожавања истраге", "испливале" су јуче на поду Удружења ратних ветерана ОВК.

У трећој достави 11 "тајних" досијеа Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији у Хагу, непознати момак са качкетом на глави, донео је акте, међу којима су, према речима потпредседника удружења Насима Харадинаја, и "предлози оптужнице за Хашима Тачија, Азема Сиљу, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија и Џавита Хаљитија".

Осим случајева против Тачија и Весељија, суд није објављивао предлоге оптужница. Изузетак је направљен како би се спречио "њихов притисак на суд", па је саопштено да се терете за ратне злочине, скоро 100 убистава, прогоне и мучења, без навођења имена жртава.

Реџеп Сељими , Фото архива

Сељими се, према подацима српских безбедоносних служби, везује за злочине "дреничке групе". Они су напали површински коп ЕПС Белаћевац, и у два наврата - 14. и 22. маја - отели десеторицу радника: Жарка Спасића, Драгана Вукмировића, Зорана, Петра и Душана Ађанића, Филипа Гојковића, Мирка Буху, Мирослава Трифуновића, Србољуба Савића и Божидара Алимпића.

Специјална већа без коментара

У СПЕЦИЈАЛНИМ већима, али и тужилаштву, нису желели да коментаришу ниједан од случајева цурења докумената. Нису хтели да одговоре на наша питања да ли ће покренути истрагу и како чувају документацију. На свако питање одговор је био: "Без коментара".

Постављали су контролне пунктове и киднаповали цивиле и полицајце из Глоговца, Клине, Лапушника, Коморана, Пантина, Ликошана, Ракоша и Леочине. Током маја 1998. ОВК је киднаповала најмање 30 српских цивила, неколико полицајаца и минимум 11 Албанаца.

"Дреничка група" формирала је и прве заробљеничке логоре у Ликовцу, Овчареву, Лапушнику, Трпезу и Клечки.

Јакуп Краснићи, Фото архива

Краснићи је јавности познат као бивши портпарол ОВК, као и председник тзв. Скупштине Косова. Две девојке, сестре, оптужиле су га, да их је, са још једним чланом ОВК, физички малтретирао 1998. и 1999. године, а једној од њих је секао усне и косу.

- Малтретирали су нас одређено време, потом су нас убацили у џип и вратили нас у село Ваганица - ипричала је девојка са ожиљком на усни, тужиоцима Еулекса.

Хаљити је био члан Главног штаба ОВК, дугогодишњи посланик, као и заменик председавајућег тзв. косовске скупштине.

ЗЛОЧИНИ "Дреничка група",Фото архива

Бивши припадник ШИК - обавештајне службе Косова, Назим Блаца означио је Сиљу, блиског сарадника Тачија, као "шефа групе за егзекуције".

- Само у првих шест месеци после рата око 450 људи је убијено и то мора да се истражи. Ја сам аутор једног од тих убистава - изјавио је Блаца, који је у затвору провео три и по године због ликвидације Ибуша Клокоћија.

Иначе, непозната особа која је доставила досијее, рекла је да да ће доћи поново, али са диском са документима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)