СА МОРА СЕ ВРАТИЛИ ЗАРАЖЕНИ: Под здравственим надзором 15.000 људи који су дошли из иностранства

Б. Р.

22. 09. 2020. у 09:00

СА МОРА СЕ ВРАТИЛИ ЗАРАЖЕНИ: Под здравственим надзором 15.000 људи који су дошли из иностранства

Фото Танјуг

ПОД здравственим надзором је после повратка са летовања из земаља у којима хара корона више од 15.000 људи у Србији, а међу њима су регистровани и први случајеви ковида 19.

Епидемиолог Предраг Кон потврдио је јуче да је регистровани први случај заразе вирусом корона праћењем грађана који су се вратили из иностранства. Податак о особи зараженој короном после летовања ван Србије, како је рекао, Кон је добио у недељу од колеге из Новог Пазара.

И др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", потврђује да је међу онима који су се пријавили за здравствени надзор по повратку у земљу било сумњивих на ковид 19 и они су упућени у ковид-амбуланте на преглед.

Доктор Кон каже да је добро да систем електронске пријаве повратника из земаља које имају много више заражених него Србија добро функционише.

- То је битно не само за сада већ и за касније, јер је рано откривање заразе и стављање инфицираних и у изолацију главни вид борбе против вируса корона - каже Кон.

Ниједна земља, па ни наша, нема довољно инспектора да контролишу све који се враћају из иностранства, али је од петка у 18 сати обавеза свакога ко се враћа из Хрватске, БиХ и Црне Горе да се електронски пријави на здравствени надзор, а ако има респираторне тегобе да оде у ковид-амбуланту.

- Кроз систем који је направљен то је изводљиво - каже Кон.

Викендом се иначе региструје мање позитивних на вирус корона него радним данима, па је у последња 24 сата потврђено само 30 случајева инфекције, док смо дан раније имали 68. За 24 сата тестирано је 5.278 особа. Преминула су, нажалост, још два пацијента са ковидом, а на респиратору је 23 оболелих.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)