НОВА МЕРА СТУПИЛА НА СНАГУ: Грађани који од сада уђу у Србију биће под надзором, ево шта то подразумева

Novosti online

18. 09. 2020. у 18:03

НОВА МЕРА СТУПИЛА НА СНАГУ: Грађани који од сада уђу у Србију биће под надзором, ево шта то подразумева

Фото: М.Анђела

ГРАЂАНИ Србије који после 18 сати уђу у земљу, биће под посебним здравственим надзором.

Они ће при преласку границе добити здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак, који би требало да предузму при повратку у земљу, јесте попуњавање теста самопроцене на Ковид-19 који је доступан на хттпс://www.е-здравље.гов.рс/ландинг/ -  речено је Танјугу у Влади Србије.

Попуњавање тог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у Цовид амбуланту.

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. То значи да не треба по аутоматизму сви који се враћају из иностранства да посећују Ковид амбуланте, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

На тај начин се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебног здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у Ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на ЦОВИД-19.

Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

За оне који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља становништва Србије.

Ризична и неодговорна понашања попут тих могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења коронавируса међу становништвом. Влада Србије позива све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.

ОД 18 сати ступила је на снагу одлука да држављани Србије који се враћају из земаља где је велики број заражених вирусом корона морају да се пријаве у систем, а уколико имају неке од симптома вируса у обавези су да оду у ковид амбуланту. Ако то не учине, запрећене су и новчане казне и до 150.000 динара.

Епидемиолог Предраг Кон је истакао да се очекује да у Србију уђе више од 50.000 људи недељно и да ниједна инспекција ни контрола самоизолације то не би могла да издржи.

Како је објаснио, пријава која иначе већ постоји као тест самопроцене на порталу е-здравље и прилично је једноставна. Приликом пријаве се дају лични подаци и особа мора да упише када је и који ганични прелаз прешла, а потом да одговори на питања теста за самопроцену.

Чим се изврши пријава особа је у систему.

Ипак, ако неко ко је од данас дошао у Србију не попуни ову пријаву и неодговорним понашањем случајно зарази некога коронавирусом прети му казна и до 150.000 динара!

КАЗНА ОД 50.000 ДО 150.000 ДИНАРА

Наиме, на папиру који добијају наши грађани при повратку, стоји да уколико се електронски не пријаве у року од 24 сата чине прекршај, који је кажњив по члану 85, став 1, тачка 10, Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај члан и ова тачка Закона кажу, иначе, да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити свако ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести.

Кон каже да је то мера где казна није главни начин борбе, већ је потребно схватити да онај ко се бахато понаша, не пријави се, а доведе до последица и заражавања, поготово ако дође до трагичних последица, не може да избегне оно што пише у закону.

- Обавеза сваког држављанина Србије да поштује Закон, а Закон о заштити становништва од заразних болести прописује и казне које се спроводе ако неко доводи друго лице у опасност. Инспектори су ти који ће процењивати како и на који начин ће бити људи кажњавани, а ова мера није направљена да се не спроводи и да и не сме се игнорисати, јер ће постојати казне - истиче Кон.

ГРАЂАНИ ПОД НАДЗОРОМ МОГУ ДА СЕ ВРАТЕ НА ПОСАО

Појачан надзор за грађане Србије који се враћају из иностранства подразумева пријављивање здравственој установи и обавезу уколико имају било какве тегобе да се јаве у ковид амбуланте домова здравља, каже Кон.

Он је рекао да грађани који се враћају из иностранства у Србију могу нормално да се врате на посао уз придржавање епидемиолошких мера - да избегавају блиске контакте, да држе дистанцу и да носе маску.

- Треба да воде рачуна тих 10 дана и да схвате да су можда у некој асимптоматској форми инфекције, јер је чињеница да је, рецимо, у Црној Гори 20 пута већа активност вируса него у Србији, а то није мало - навео је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)