ВИРУСА СВЕ МАЊЕ, А РАМПА ЗА СРБИЈУ ОСТАЈЕ: Иако испуњавамо услове, ЕУ и даље неумољиво држи границе затвореним

Горан Чворовић - Специјални дописник из Брисела

17. 09. 2020. у 11:00

ВИРУСА СВЕ МАЊЕ, А РАМПА ЗА СРБИЈУ ОСТАЈЕ: Иако испуњавамо услове, ЕУ и даље неумољиво држи границе затвореним

Туристи који се враћају из Хрватске у Италију морају на тестирање / Фото Танјуг-АП

ИАКО Србија испуњава све услове које је поставила ЕУ, нашим грађанима и даље није дозвољен улазак у шенгенски простор! Редовна полумесечна процена стања по земљама није донела ништа ново у Бриселу - рампа је и даље спуштена, а листа остаје непромењена.

"Новости" сазнају да немачко председништво ЕУ тему евентуалних измена на листи јуче није ни ставило на дневни ред састанка амбасадора, јер земље чланице нису имале примедбе на закључак експерата који су претходно утврдили да ниједна земља тренутно не испуњава услове за укидање забрана уласка.

Србија се налазила на првој листи од 14 земаља којима је био слободан улазак, која је ступила на снагу 1. јула, али је касније скинута због погоршане епидемиолошке ситуације. Стање се отад променило и наша земља је испунила постављене услове.

Када је увођена мера, утврђена су правила за састављање листе према којима се у обзир узимају укупни одговор на здравствену кризу и доступне информације у вези с тестирањем, надзором и лечењем. Такође, прописано је да држава треба да има стабилан или опадајући тренд нових случајева током последњих 14 дана, близу или испод просека ЕУ на дан 15. јуна 2020. - 16 оболелих на 100.000 становника. А према подацима једне од агенција ЕУ, референтног Европског центра за превенцију и контролу болести, Србија је јуче имала просек од 14,77.

У ГРЧКУ НИ НА ЛЕЧЕЊЕ

ЗАБРАНА уласка у Грчку за држављане Србије остаје на снази до 30. септембра, озваничено је у Атини. Тиме је стављена тачка на овогодишњу туристичку сезону за госте из наше земље. Грчке мере према држављанима Србије врло су рестриктивне, па се у ову земљу не може - ни на лечење, не могу ни власници некретнина у тој земљи. Туристичке раднике додатно брине што не могу да оду ни службено, како би покушали, евентуално, да се договоре за следећу сезону.

- Одлука о продужетку забране неће имати великих последица по агенције, јер је штета већ катастрофална - казао нам је Александар Сеничић, директор ЈУТА и додао да отварање на 15 дана не би ништа значајно променило.                                Ј. Су.

Извори "Новости" у Европском савету покушали су да релативизују овај податак, истичући да се ревизије врше на основу информација које се сакупљају четвртком и разматрају понедељком на техничком нивоу. Али, Србија је и прошлог четвртка имала испод 16 заражених на 100.000 - 15,85. Истовремено, тренд је у сталном опадању.

Очигледно је да је у питању политичка одлука.

- За уписивање земље на листу држава са слободним уласком потребно је, уз све прописане услове, да се постигне и квалификована већина гласова међу чланицама, која износи 15 земаља и 65 одсто становништва ЕУ - посредно нам је потврдио наш извор.

Имајући у виду опадајући тренд и податке о стању епидемије у Србији, тешко је да ће одлука о забрани моћи још дуго да опстане, па се очекује да у следећој процени, која ће бити извршена за 15 дана, ако не дође до погоршања, Србији коначно бити подигнута рампа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)