ЛОНЧАР КОРОНИ У БЕОГРАДСКОЈ ШКОЛИ: Нису криви ђаци, већ они који треба да спроводе мере

Танјуг

15. 09. 2020. у 12:31

МИНИСТАР здравља Златибор Лончар каже да постоје разрађени сценарији како се поступа уколико дође до преношења вируса корона између ђака, што се десило у једној основној школи на Новом Београду.

ЛОНЧАР КОРОНИ У БЕОГРАДСКОЈ ШКОЛИ: Нису криви ђаци, већ они који треба да спроводе мере

Фото: Танјуг

Он је рекао да је то "морало да се деси пре или касније" и да једино што даје резултат је поштовање мера превенције.

"Стојим иза тога да су изванредан посао одрадили и Министарство просвете и наши епидемиолози. Једино ако не поштујете мере можете да дођете у ситуацију да се вирус преноси. Не можете да кривите децу да они нису постовали мере, одговорни су они који су требали да спроводе мере", рекао је Лончар новинарима у Београду.

Он је још једном апеловао на све да се поштују мере превенције - ношење маски, размак између две особе, прање руку.

"Имамо спреман сценарио како се поступа у таквим ситуацијама, одрадиће се све што је неопходно, морамо да наставимо даље. Битно је да нам деца што дуже иду у школу", навео је он.

Напомиње да је школа важна због развоја сваког детета, али и због њихове социјализације и да није исто да ли се ради онлајн или уживо.

"Видите колико деца нису ишла у школу. То ће оставити последице, а они су наша будућност", закључио је он.

Епидемиолог предраг Кон јутрос је рекао да је дошло до првог преношења вируса између ђака у једној основној школи на Новом Београду. Он је навео да је заражен један ученик , а пет дана касније вирус корона је потврђен и код другог ученика из истог одељења.

Ученици су, како је навео, на часу носили маске, али нису у дворишту, те је највероватније тако дошло до преношења вируса.

Ђаци из те групе прешли су сви на онлајн наставу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)