ПОВРАТАК СА МОРА БЕЗ ИЗОЛАЦИЈЕ И КАРАНТИНА: Долазак 75.000 из иностранства повећава епидемиолошки ризик!

Б. Р.

11. 09. 2020. у 07:50

ПОВРАТАК СА МОРА БЕЗ ИЗОЛАЦИЈЕ И КАРАНТИНА: Долазак 75.000 из иностранства повећава епидемиолошки ризик!

Фото: Д. Миловановић

ВИРУС корона јуче је у нашој земљи потврђен код још 58 особа, док је једна преминула, па Србија има много мање инфицираних вирусом него суседне земље у којима су многи наши држављани на летовању.

Кризни штаб ипак стално процењује епидемиолошки ризик од повратка са одмора.

Процењује се да је на годишњем одмору у иностранству тренутно око 75.000 наших држављана. Посредовањем туристичких агенција отпутовало их је око 25.000, а остали у сопственом аранжману, највише у Црну Гору.

Али, ни обавезне мере самоизолације, а поготово не институционализованог карантина по повратку из иностранства, готово сто посто неће бити.

Све ће, највероватније, остати само на апелу да они који се враћају из земаља са већом активношћу вируса корона, буду одговорни. Чак и најодговорнији у таквој ситуацији могу само на лични захтев да ураде PCR, али мање поуздане брзе серолошке тестове. Да би остали у самоизолацији која се препоручује, за то би морали да имају решење санитарне инспекције, на основу којег би евентуално могли да правдају одсуство са посла. Таква решења се од укидања ванредног стања не издају.

Ипак, доктор Предраг Кон је рекао јуче да није немогуће да се уведе обавезна самоизолација за грађане који се враћају из иностранства. Али то не значи да ће таква мера сигурно бити уведена.

За другу, радикалнију меру каква је карантин, нема ни услова, бар не за велики број људи. Предвиђено је само да санитарци са границе повратнике са симптомима ковида, после прегледа, могу да упуте у карантин, али би организована изолација за све који се враћају у земљу била готово неизводљива. Ти људи би требало да проведу 14 дана у карантину. Ако се претпостави да ће се већина вратити са одмора у наредне две седмице, то би значило да карантин треба да се обезбеди за више десетина хиљада људи истовремено.

Словенија је од јуче, рецимо, за оне који улазе у ову земљу, карантин скратила са 14 на 10 дана, док је Северна Македонија за грађане Србије, Црне Горе и БиХ од јуче увела услов за улазак - негативан PCR тест, не старији од 72 сата.

Најбољe резултате у борби са ковидом у региону и најмање заражених има Словенија, а одмах иза ње је Србија. Епидемиолози, међутим, упозоравају да пад броја заражених не сме да нас завара.

- Не можемо очекивати значајно мањи број новозаражених вирусом корона, поготово ако погледамо шта се дешава на сплавовима, у ресторанима или кафићима. С обзиром на понашање становништва, и даље постоје ризици да ћемо имати сталну флуктуацију броја заражених - каже др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)