ХОЋЕ ЛИ СЕ ПРОМЕНИТИ УСЛОВ ЗА СТУДИЈЕ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ? Шарчевић дао одговор

Љ.Б.

10. 09. 2020. у 15:15

УСЛОВ за упис наредне године студија на буџет и даље ће бити 48 бодова.

ХОЋЕ ЛИ СЕ ПРОМЕНИТИ УСЛОВ ЗА СТУДИЈЕ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ? Шарчевић дао одговор

Фото И.Маринковић

Да би се овај број смањио потребно је мењати Закон о високом образовању, а то сада није могуће, јер је Скупштина у техничком мандату.

Ово је јуче рекао министар просвете Младен Шарчевић, који је навео да о другим захтевима студената, као што је смањење школарине, треба разговарати на факултетима, јер сваки од њих другачије функционише.

- Нико не може да осиромаши факултете. Када буде формирана нова влада и када буде ребаланс буџета, видећемо шта може да се уради - рекао је Шарчевић на седници Сената Универзитета у Београду.

Међутим, како смо чули од представника студентских организација, испуњен им је захтев да се повећа број рата за плаћање школарине, те да се продуже рокови за завршетак мастер и докторских студија.

На седници Сената усвојен је закључак да ће се настава у следећој школској години одвијати комбиновано, што значи да ће предавања бити онлајн, а практичне вежбе "уживо", уз поштовање мера здравствене заштите.

- Сваки факултет ће се сам прилагођавати, а модели наставе могу да се мењају - рекла је ректорка Иванка Поповић. - Треба што пре почети са школском годином и избећи одуговлачење, како бисмо уграбили што више времена пре него што се појави нови талас епидемије, који неки предвиђају за крај новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)