КО ИМА МАЧКУ НЕ МОЖЕ ДА ОБОЛИ ОД КОРОНЕ? Др Ана Глигић о важном истраживању, вакцини и другом таласу

Новости онлине

09. 09. 2020. у 20:24

ДР Ана Глигић се води паролом - све док није научно доказано, за њу не постоји. И како каже, не одговара уопште на питања за теме који нису научно доказане. Разговарали смо са њом о прогнозама за предстојећи пик, садржају вакцине и животињама-преносницима короне...

КО ИМА МАЧКУ НЕ МОЖЕ ДА ОБОЛИ ОД КОРОНЕ? Др Ана Глигић о важном истраживању, вакцини и другом таласу

Фото: Принтскрин Youtube Прва

- Још смо у првом таласу корона вируса, оно што нам предстоји су повремени пад и пораст случајева. Биће више пикова, али другог таласа неће бити - каже др Глигић.

- Дуго ће корона вирус бити међу нама и повремено ће нам давати проблеме. Страхује се од јесењег сусрета грипа и короне јер оба вируса имају афинитет за респираторне – дисајне путеве, па би при истовременој инфекцији, исте особе са оба вируса прогноза била лоша.

Што се тиче појаве следећег, другог  таласа короне, мислим да га неће бити, што сам већ раније изјавила, зато што сам знала да ће овај први  талас трајати дуго.  До другог таласа доћи ће онда, када дуже време зауставимо јављање короне међу људима, па се она поновно појави у облику групних обољења у епидемијској форми или у пандемији - то ће бити други талас. То је због тога што се вируси пореклом од одређених дивљих животиња и јединог летећег сисара (слепог миша) тешко изучавају, а још теже искорењују.

Др Глигић сматра да је разлог различите клиничке слике код људи, различити сојеви вируса тј. да све зависи који је био првобитни преносилац, која врста животиње. Истраживања која то испитују трају годинама, то је дуги процес који траје две, три, четири године. За две године, све ће детаљније знати о овом вирусу, наводи она.

- Ја сам очекивала да ће се добити пројекти који би истражили све што нас окружује. Треба да испитамо све те различите сојеве короне, шта су, и шта могу код људи да изазову.  Али то је дуг процес који траје годинама, и ради се по пројекту. Ја сам водила четири међународна пројекта са лабораторијом из Атланте, Америчком армијом и са Корејом и испитивали смо разне вирусе. Ми смо доказали да мишија грозница има четири соја а све зависи са које врсте миша је прешла на човека. На пример, ако је са пољског миша - смртност човека је 16 одсто, а ако је са пацова онда 1 одсто. То су разлике у клиничкој слици, јер зависи са ког домаћина у природи је корона прешла. Са слепог миша је прешло на домаће животиње... чак се уништила цела једна фарма ћурки јер их је корона напала.

Појавили су се интересантни чланци на тему мачака које носе корона вирус. Наиме, занимљиво је то што су мачке, како каже, можда имуне на корона вирус. Овакве студије су јако тешке за истраживање, а још теже за доказивање.

- Када бисмо имали неки пројекат, да ми испитамо све те животиње са којима долазимо у контакт, и да видимо које врсте оне короне носе и шта могу да ураде човеку.... То ће све свакако сазнати за годину до две.  Има чланака који говоре да нема ниједног оболелог човека који држи у стану домаћу мачку. Нико није оболео ко има мачке! Значи мачија корона је дала имунитет чак и према овом соју корона вируса који сада циркулише... Значи то треба истражити, доказати.

Руси су произвели прву вакцину, која је добила званичну регистрацију у Министарству здравља Русије, лек у ЕУ може бити регистрован тек након опсежних клиничких испитивања.

- За вакцину поротив короне , изабрани су они који не могу проверено човеку да наштете. И онда су на њих додали само оно парченце короне које утиче на имуни систем човека да производи антитела. Све се то на  папиру израчуна и тачно се види шта вакцина даје. Такође, вакцина се мора нечим разредити, то може бити физиолошки раствор са додатком телећег серума. Е сада, човек може бити алергичан на тај састојак који се додаје... И може добити температуру као реакцију - али не корону. Али, вакцина се мора нечим разредити - закључује др Глигић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)