ПИТАЛИ СУ ДОКТОРКУ ГЛИГИЋ КАДА ЋЕ СРБИЈУ ЗАХВАТИТИ ДРУГИ ТАЛАС КОРОНЕ? Овакав одговор нико није очекивао!

Новости онлајн

07. 09. 2020. у 14:34

АНА Глигић је вирусолог у пензији, жена која је 1972.године била шеф лабораторије у току епидемије вариоле вере у Београду, стручњак који познаје вирусе јако добро и чијој се речи верује.

ПИТАЛИ СУ ДОКТОРКУ ГЛИГИЋ КАДА ЋЕ СРБИЈУ ЗАХВАТИТИ ДРУГИ ТАЛАС КОРОНЕ? Овакав одговор нико није очекивао!

Фото: Принтскрин Youtube Прва

У интервјуу за "Политику" дала је своја предвиђања како ће се вирус понашати у месецима који су пред нама, али је причала и о руској вакцини.

- Нећемо га се тако лако решити. Постоје само две опције: или ће доћи до његовог прокужавања у народу или ће уследити вакцинација, како бисмо га свели на најмању могућу меру - рекла је др Глигић.

На питање када се очекује други талас, дала је одговор који је мало ко од нас очекивао.

- Неће га бити. Биће само пикова. Овакви вируси се епидемијски јављају на сваких четири до седам година. Најпре мора да се угаси епидемија ковида 19 у циркулацији, па тек онда може да се појави други талас после неколико година. Корона неће вечито остати у овој форми као што је сада случај, отићи ће. А онда ће се опет појавити. Да ли ће тада имати епидемијски или пандемијски карактер то не знамо - рекла је.

Објаснила је и да је реч о вирусу који нас стално изненађује.

- Чим се појавио ковид 19 рекла сам: „Он ће остати јер је у природи настао и опстао.” Када се природа „чачне” – то је као да сте дирнули у осињак. Вирус се пробудио и тешко га се можемо отарасити. Они који заговарају тезу да ће нестати морају да знају да то може да се догоди само ако се нешто деси у природи, без нашег утицаја. Ово што ми радимо је само санирање последица које је он изазвао својом појавом. Корона није од јуче. Јако дуго је ту негде - рекла је.

Када је реч о вакцини која стиже из Русије, др Глигић има пуно поверење у њу, ипак, сматра да није сигурна да ће антитела која она обезбеђује трајати две године.

- Мислим да неће толико дуго моћи да траје. Како може да се тврди да ће имунитет да штити две године када ковид 19 постоји у свету свега осам месеци? Руси су својевремено покушали да направе вакцину против САРС-а, али је тај вирус нестао па се изгубио интерес за цепивом. Они су сада та истраживања наставили и на основу сазнања у вези са САРС-ом вероватно тврде да имунитет може да постоји две године - објаснила је др Глигић.

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)