НА МОРЕ И СА БРЗИМ ТЕСТОМ: Црна Гора ублажила услове за прелазак границе, у Србији мере непромењене

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

05. 09. 2020. у 07:26

НА МОРЕ И СА БРЗИМ ТЕСТОМ: Црна Гора ублажила услове за прелазак границе, у Србији мере непромењене

Фото: Д. Миловановић

ЦРНА Гора је од јуче ублажила услове за улазак грађана Србије, па PCR тест више није услов, већ у ЦГ може да се уђе и са негативним ИгМ тестом или позитивним ИгГ тестом.

Брзи серолошки тестови су много јефтинији од PCR, који је до четвртка у поноћ био услов за улазак у Црну Гору, и за који су држављани Србије морали да издвоје 6.000, а странци који су се тестирали у Србији, међу којима држављани Црне Горе - 120 евра. Серолошке тестове раде и приватне лабораторије, па више не мора ни да се стоји у редовима пред пут. Ови тестови коштају у државним установама 1.200, док су у приватним лабораторијама од 1.800 па до неколико хиљада динара.

Сада се на пут може било да тест из крви показује присуство антитела ИгГ, што значи да је особа прележала корону, било да тест показује да нема ИгМ антитела, што значи да нема акутну инфекцију. Резултат теста који показује да је прележан ковид 19 за улазак у Црну Гору важи до 30 дана, а резултат који доказује одсуство акутне инфекције 72 сата. У овом другом случају услов је и да особа 15 дана пред пут није боравила у некој од држава са епидемиолошке црвене листе. Србија је сада, по критеријумима Црне Горе, на жутој листи. Такву одлуку у четвртак је донело Национално координационо тело за заразне болести (НКТ).

Иначе, у Србији је јуче потврђено 96 нових случајева инфекције вирусом корона за 24 сата. Кризни штаб зато није релаксирао противепидемијске мере, и остао је при ставу да до даљег нема дозволе за друге манифестације осим културних, упркос великом броју захтева. О њима би евентуално могло да се расправља следеће недеље.

КОНОВА ОПОМЕНА

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон упутио је јуче путем "Фејсбука" "јавни позив" свим државним функционерима да носе маске, "и ради себе и као пример другима". Одговарајући на коментар да такав позив не би требало да објављује на ФБ својим пратиоцима, јер они поштују мере, Кон је одговорио да се тим поводом обратио и писаним путем председници владе.

- Мора тако да буде бар док не будемо пали на сигурну зону до 25 нових оболелих на 100.000 становника. И даље смо на 32 и тај број се одржава - рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић.

Кризном штабу, између осталих, стигао је и захтев Београдског сајма да почне да ради.

- Сајам аутомобила и други сајмови могу да се организују и да буду под контролом, али још није таква ситуација да можемо да будемо потпуно сигурни. Али, угоститељско-забавни садржаји не могу "да прођу", јер онда морамо да пустимо и свадбе, које су нам донеле много проблема - рекао је др Тиодоровић.

Епидемиолошка ситуација је још несигурна, од ковида 19 за дан су преминуле три особе, а на респираторима је 39 пацијената.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)