МИНИСТАР ЛОНЧАР: У Србији 260 здравствених радника заражено вирусом корона

Танјуг

20. 08. 2020. у 12:26

МИНИСТАР ЛОНЧАР: У Србији 260 здравствених радника заражено вирусом корона

Фото: Танјуг

У Србији је тренутно 260 здравствених радника заражено вирусом корона, каже министар здравља Златибор Лончар и додаје да се 13 њих налази на болничком лечењу, док остали имају блажу клиничку слику.

Лончар, који је данас разговарао са запосленима ковид боница у Пожаревцу, Смедереву, Смедеревској Паланци, Петровцу на Млави, Зајечару, Мајданпеку, Ћуприји, Параћину, Јагодини, Кладову, Бору и Неготину, захвалио је здравственим и немедицинским радницима који се боре у црвеним зонама за живот пацијената оболелих од Ковид 19.

Министар је навео да је у установама социјалне заштите тренутно заражено 247 особа, а да је тога 72 запослених.

-Вирус корона није ослабио, он је међу нама, али мере које спроводимо дају резултате и због тога не смемо да се опустимо. Чека нас озбиљна јесен, када вирус корона може да се укрсти са сезонским грипом-рекао је Лончар.

Како је рекао, док се не појави сигурна и безбедна вакцина против короне најбоља заштита је спровођење препоручених мера - ношење маске, одржавање дистанце, хигијена руку.

Начелница одељења пнеумофтизиологије Опште болнице у Параћину Снежана Златковић захвалила се министру што се сетио здравствених радника за њихов рад и труд у борби против короне.

Она је навела да је Општа болница у Параћину у ковид систем укључена у другом пику и да је тада опредељено 60 постеља, као и да су добили пет респиратора и покретни рендген.

-Ниво здравствене услуге подигнут је на виши ниво. У болници смо збрињавали пацијенте са средње тешком и тешком клиничком сликом. Добили смо помоћ и у људству тако да је број здравствених радника био дупло већи од уобичајеног броја на одељењу-навела је Златковић.

Задовољна је што ниједан здравствени радник, а ни помоћно особље на том одељењу није заражено током епидемије јер су, како каже, од почетка имали довољно опреме.

Апеловала је на грађане да буду дисциплиновани и приме вакцину против сезонског грипа јер, као пнеумофтизиолог, зна шта може да нас очекује од јесени.

-Важно је да се придржавамо мера, носимо маске избегавамо скупове и породична славља-рекла је она.

Додаје да се у Општој болници у Параћину смањује број пацијената и прегледа као и да ће можда средином недеље ући у нормалан режим рада.

Начелница Инфективног одељења у Пожаревцу Весна Филиповић каже да је Општа болница Пожаревац стуб здравственог система Браничевског округа, као и да су шестог јула ушли у ковид систем и да су првог дана примили 66 пацијената.

У тој болници, каже, нису збрињавани само пацијенти из Пожаревца, већ и из Београда и других места у Србији.

Како додаје, најмлађи пацијент лечен код њих имао је 18 година, а најстарији 95.

Тренутно је у Општој болници у Пожаревцу на лечењу 61 пацијент.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)