У ДОМОВЕ СТИЖЕ 1.000 СТУДЕНАТА: СЦ "Београд" спреман за повратак станара из других градова Србије

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

20. 08. 2020. у 13:44

У ДОМОВЕ СТИЖЕ 1.000 СТУДЕНАТА: СЦ Београд спреман за повратак станара из других градова Србије

Новости

СТУДЕНТСКИ домови у СЦ "Београд" су спремни за повратак академаца.

Тренутно у објектима борави око 3.000 станара, али се, пошто почиње септембарски испитни рок, очекује да ће тај број до краја недеље бити увећан за хиљаду. Највише, њих око 1.400, смештено је у четири дома у оквиру насеља Студентски град. Од сутра се очекује и постепено отварање студентских ресторана.

Према речима Горана Минића, директора СЦ "Београд", сви домови су радили током целог лета. Иако је било мање студената него сада, тај број никада није био мањи од хиљаду. Он истиче да су сви објекти више пута детаљно дезинфиковани и редовно се хигијенски одржавају. Свакодневно се прати број студената који су се вратили у домове, па се према томе планира и организује даљи рад.

- Текућа школска година, због епидемије има мало другачији ток, па су испитни рокови трајали до 25. јула, а на појединим факултетима су нови почели око 10. августа - каже Минић. - Ресторан "Студентски град" је био дежурни током целог лета, због наших студената који су остали у домовима, као и страних студената који живе у комплексу Студентског града. Почетак рада осталих студентских ресторана очекује се од 21. августа, у зависности од динамике повратка студената у Београд.

Кратка "пауза" у раду искоришћена је за сређивање домова и ресторана. Поред редовног хигијенско-техничког уређења, мајстори су кречили, урађено је темељно чишћење и сервисирање опреме, као и радови на климатизацији у ресторану у "Студентском граду". Иако студенти, који преко лета остану у својим собама, плаћају економску цену смештаја, ове године тај "ценовник" није важио, па су тако за смештај месечно издвајали од 1.615 до 2.660 динара.

- Студентски центар "Београд" ће наставити да поштује све прописане мере заштите, које подразумевају редовно хигијенско одржавање објеката, дезинфекцију, проветравање - истиче Минић. - Обавезни су физичка дистанца, дезинфекција руку, ношење маске за запослене и студенте, које важи и за ресторан и читаоницу. Они који примете неки од симптома јављају се Студентској поликлиници. Ако је тестиран, до добијања резултата студент одлази у изолацију у хостел "Краљ Александар". У случају да је негативан, враћа се у собу, а ако је инфициран смешта се у привремену болницу у "Штарк арени" или у неку од ковид-болница.

КУВАЈУ ЗА КОВИД-БОЛНИЦЕ

ТОКОМ ванредног стања, а и касније, СЦ "Београд" је све своје капацитете ставио на располагање лекарима у борби против ковида 19.

- Ресторан "Студентски град" је снабдевао храном привремену ковид болницу на Сајму, а сада "Арену" - каже Минић. - У студентским домовима "Кошутњак" и "Краљ Александар Први" било је смештено више од 600 наших држављана, који су због повратка из иностранства морали да буду у карантину. Ми смо у овом тренутку спремни да ангажујемо све своје капацитете, сразмерно динамици повратка студената у домове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)