ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО: Ево шта се мора догодити да би се кренуло са ублажавањем мера - још увек смо далеко!

Новости онлине

19. 08. 2020. у 08:48

ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО: Ево шта се мора догодити да би се кренуло са ублажавањем мера - још увек смо далеко!

Фото: Принтсцрееен

ЕПИДЕМИОЛОГ и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је да је рано говорити о ублажавању мера уведених у борби против корона вируса.

Кон је истакао да ће са укидањем мера моћи да се почне тек када број новозаражених буде знатно и стабилно испод 100.

Он је навео да ће се тек расправљати о попуштању мера и додао да сматра да је сада важније да почне одржавање културних догађаја, иако, како је рекао, постоје аргументи да се пре тога продужи радно време кафића, што је најавио председник Србије Александар Вучић.

- И даље тако мислим, али не могу да будем слеп или да не чујем све потребе које се упућују и на Кризни штаб и на оне које се баве економским питањима. Јасно је да би било најбоље да се што мање стварају услови за пренос вируса, али истовремено ако изгубимо приходе, онда нисмо ништа добро урадили - казао је Кон.

фото Д. Поздеровић

Он је указао да је екстремно важно поштовање прописаних мера, посебно ношење маски, због почетка школске године.

Кон је навео да није искључена могућност увођења самоизолације за држављане Србије који се враћају из иностранства и да несумњиво постоји епидемиолошки ризик слободних граница.

- Због тога уводимо рестрикције за стране грађане који долазе из Хрватске, Бугарске, Румуније, Северне Македоније. Наши грађани се за сада враћају у земљу без обавезе тестирања или самоизолације, али ситуација је драматична и не би требало нико да се изненади уколико нешто постане обавезујуће за повратнике - упозорио је он.

Нагласио је да се може очекивати да ће наредних дана број новозаражених бити између 100 и 200, а да ће се потом смањивати.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

vuk

19.08.2020. 09:30

Ne razumem tu zurbu da cim rezultati krenu nabolje odmah pricamo o popustanju restrikcija. Ove restrikcije nisu nesto sto ne moze da se izdrzi.Ko je direktno pogodjen (ugostitelji) drzava da da neki podsticaj za vreme restrikcija.Ljudski zivoti su najvazniji.