ОДЛУЧИЛА САМ ДА СЕ ВРАТИМ ЗА 5 МИНУТА: Докторка Јелена је радила у Немачкој - због короне се вратила на Косово да помогне свом народу

Новости онлајн

субота, 15. 08. 2020. у 18:02

ОДЛУЧИЛА САМ ДА СЕ ВРАТИМ ЗА 5 МИНУТА: Докторка Јелена је радила у Немачкој - због короне се вратила на Косово да помогне свом народу

Фото: Принтсцреен

У ДОБА епидемије, свуда у свету, најтраженији су здравствени радници.

Зато је план Министартва здравља и Канцеларије за Косово и Метохију у априлу био да се ангажовањем лекара помогне и олакша рад здравствених установа широм покрајине. Докторку Јелену Костић овај позив затекао је у Немачкој. Без много размишљања спаковала је кофере и вратила се у завичај.

После завршених студија са високим просеком докторка Јелана Костић није очекивала да ће наредни корак бити тако тежак.

Међутим, шест година чекала је посао или специјализацију. Најпре је дочекала позив у Немачку. Одлука да напусти Косовску Митровицу и Србију није била лака. О томе да након 15 месеци треба да се пријави на конкурс за радно место у родном граду и то усред короне, није се двоумила.

- Да се вратим одлучила сам за тих пет минута. Има доста разлога, али два су најважнија - љубав према Србији, према мојој домовини, та носталгија, Србија ме школовала да лечим српски народ а не Немце, а други разлог је моја породица - каже докторка Јелена.

Фото: Принтсцреен

Многима ипак одлука да напусти Немачку и врати се у Косовску Митровицу није била логична. Каже да се пријатељи и даље чуде и питају зашто. Посао није исти, није ни лак, али такав је тражила.

- Устанем, радим, јесте тешко, радимо у скафандерима, али када свучете тај скафандер осећате се срећно да сте урадили нешто да помогнете пацијенту. А тамо увек сте странац, ако Немац ради 100 посто, ви ћете радити 200 посто - каже докторка.

Носталгију и усамљеност. Те емоције докторка Јелена делила је са колегама који су из Србије отишли у Немачку. Није, верује, једина којој је жеља била да се врати. Мало бољи услови и мало боља плата мотивисали би и остале. Знање из Немачке овде би могли да примене. То планира и Јелена.

- Тамо сам видела ствари које нисам могла да видим и надам се да ћу их овде применити - каже докторка Јелена.

Фото: Принтсцреен

Бити лекар у доба короне нигде није лако. И тамо и овде посао им је да лече и заједно са пацијентима пролазе кроз најтеже тренутке болести. За целу смену у скафандеру потребна је посебна припрема. Докторка Јелена је у Косвској Митровици пронашла и начин и мотив.

- Ја сам пресрећна, ово је мој град, овде сам рођена, завршила факултет и надам се да ћу у будућности овде градити каријеру - рекла је докторка Костић.

За каријеру и напредак у послу биће, верују сви, времена чим прође епидемија. До тада др Јелена заједно са својим колегама, одбројава сате у скафандеру, и прегледане пацијенте. И каже лакше јој је. Јер се разумеју.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Deki

16.08.2020. 08:55

Lepo je sto se koleginica vratila, za svaku pohvalu. Ali molim vas prestanite vise sa tim lazima. Tamo si uvek stranac, ako Nemac radi 100% Srbi moraju 200 i tome slicno. Potpuno netacno. Sve zavisi od tvojih kvaliteta, sposobnosti, snalazljivosti... Gde ces vece ponizenje i nepostovanje od toga da u svojoj zemlji ne mozes da dobijes posao ako nemas vezu, partijsku ili rodbinsku, ili duboki dzep. Naravno da ce sada da prime sve, kad gori pod nogama i nemaju dovoljno lekara i sestara. Jeste se zapitali sta ce biti kad prodje korona...

Mima

16.08.2020. 11:16

Lekar sa platom u Nemackoj oko 4000e-5000e ne znam sta trazi u Srbiji sa platom oko 800 e Kajaces se sigurno zbog svoje odluke Nije lako biti sam u tudjini nostalgija ubija ali materijalno si opusten (ne moze razmazena osoba ostati u tudjini) Znaju se i postuju Zakoni i oni vaze za sve