ПРВИ НАШ ЧОВЕК КОЈИ ПРИМА ВАКЦИНУ СПУТЊИК-5: Професор др Сергеј Бољевић из Москве каже да ће на свом примеру доказати да је безопасна

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

четвртак, 13. 08. 2020. у 08:00

ПРВИ НАШ ЧОВЕК КОЈИ ПРИМА ВАКЦИНУ СПУТЊИК-5: Професор др Сергеј Бољевић из Москве каже да ће на свом примеру доказати да је безопасна

Професор Сергеј Бољевић

ВЕЛИКИ је успех руске науке то што је прва регистровала вакцину против ковида 19, што је направило велики хаос у свету, не само у здравству.

Да би се направила једна таква вакцина потребно је велико искуство и знање тимова научника из више области. Русија је доказала да су људи који раде у њеним научним институтима на светском нивоу и не само да не заостају, него су у много чему лидери - каже за "Новости" Сергеј Бољевић, московски професор на медицинском Универзитету Сеченова, где је цепиво испробано и дало је одличне резултате.

* Многи не знају да Русија има више угледних института који деценијама раде на вакцинама. Због тога се поставља питање како су то Руси могли брзо да направе вакцину против короне.

- Ти институти у Русији имају огромно искуство и сада кад је свет ухватила паника они су направили план како да искористе знање и брже од осталих направе ефикасну и безопасну вакцину. Да стварно верујем да је она безопасна показаћу на свом примеру тако што ћу се у октобру вакцинисати, јер сам лекар и предајем студентима.

* Зашто на Западу дижу буку против руске вакцине?

- На садашњу полемику и нападе на руску вакцину треба гледати из неколико углова. Пре свега то је ствар престижа. Свуда у свету говоре и пишу да је баш Русија прва направила вакцину. Друго, велике фармацеутске компаније су доживеле ударац, јер су оне планирале да зараде велики новац. Ако више од 20 држава сада говори да жели да купи руску вакцину, то значи да те западне компаније неће моћи да зарађују на том тржишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Plava Ptica

13.08.2020. 08:50

Svaka vakcina,ama bas svaka,mora imati tri(3) faze ispitivanja bezbednosti na ljudima!Rusi su samo zapoceli drugu fazu(koja traje par meseci) i izbacili vakcinu na trziste!Znaci,nema trece faze,nus pojave-nepoznato!To vam je ta vakcina,pa ko sme,nek izvoli!