БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ОПАДА, А ШТА ЋЕ БИТИ СА ВИРУСОМ? Доктор Тиодоровић: До краја августа мирније, али морамо увести и нове мере

Новости онлине

12. 08. 2020. у 17:13

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ ОПАДА, А ШТА ЋЕ БИТИ СА ВИРУСОМ? Доктор Тиодоровић: До краја августа мирније, али морамо увести и нове мере

Фото: Принтсцреен

БРОЈ новозаражених полако опада, ако бисмо наставили да поштујемо мере као до сада, до краја августа можемо очекивати релативно смиривање ситуације.

Овако коментарише тренутну ситуацију епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба за сузбијање инфекције Цовид-19.

- Да се разумемо, вирус ће и даље бити ту, али би свакако требало да буде мање позитивних на дневном нивоу, а то су та такозвана спорадична јављања која подразумевају око петоро новозаражених без преминулих - објашњава др Тиодоровић.

Претходни дан, др Предраг Кон је оценио да број новозаражених споро пада, али већ јуче последњи пресек је показао да је ситуација боља. Према последњем пресеку тестирано је 6.819 особа, а њих 163 било је позитивно, што је најмање још од 25. јуна (тада их је било 137), док је нажалост преминуло пет лица. Према последњим подацима Министарства здравља и Института "Батут", на респираторима се у болницама широм државе налази 107 пацијената.

Како професор Тиодоровић објашњава, ситуација иде у добром смеру, а разлог је тај што се мере поштују од стране становништва. Мере дају резултате и тако би требало да остане, а свакоме је већ јасно да ћемо морати да наставимо да живимо са вирусом.

- До краја августа може доста тога да се среди, а у септембру ако се будемо одговорно понашали могли бисмо да допустимо одржавање појединих манифестација које су и те како потребне људима. Како публици тако и организаторима, али и глумцима, музичарима који морају од нечега да живе. Боље је нешто организовати и у мањем обиму него никако, али уз строго поштовање мера. Нема епидемије, пандемије која је само здравствени проблем, она је и социолошки, психолошки, економски и политички проблем. Све је то повезано - објашњва доктор.

Фото: Г. Шљивић

Оно што напомиње јесте да ће вирус остати међу нама још неко време.

- Биће добро ако сведемо на спорадичне случајеве и то ће за нас бити велики успех. Оно што даље следи мораћемо и ми да уведемо мере ограничења за неке земље, попут Азије, Африке, Америке, Јужне Америке поготово. Мораћемо да уведемо озбиљна ограничења, карантин како бисмо ову ситуацију коју имамо сачували и одбранили - каже епидемиолог.

Без поштовања мера нема ни стабилне ситуације, објашњавају стручњаци. Маске, дизинфекција руку, радног и животног простора је неопходна, физичка дистанца је такође неопходна. Ако би се неке манифестације одржале у септембру када се очекује да бројке буду спорадичне, и даље ће бити неопходно поштовање мера. Вирус ће остати са нама и то је оно чега морамо сви бити свесни.

- Мере морају да се спроводе. Ми сада имамо једну мирну ситуацију, али је јако важно да људи примењују све мере заштите и да се не забораве и опусте како је то био случај након првог попуштања мера. Пре свега проблем је настао у Београду у овом другом пику, мере нису поштоване, а с друге стране сведоци смо оних демонстрација и окупљања па смо имали велики број оболелих у јулу. Сада имамо другачију слтуацију и једно стишавање уз поштовање свих мера и то иде у задовољавајућем правцу. Ако би се овако наставило да народ поштује мере, носи маске, одржава дистанцу, бројке ће наставити да падају, што је добро. Данас сам прошао градом, нисам видео човека да је ушао у банку, тржни центар или продавницу а да није имао маску. То много говори о томе да се мере поштују. Ми морамо да наставимо да живимо са вирусом, али морамо и да мењамо своје навике, што смо већ до сада током свих ових месеци схватили и научили - каже професор Тиодоровић.

Фото: Танјуг

 

Фото: Г. Шљивић

Како објашњава епидемиолог, ако се настави са поштовањем мера а бројке наставе да падају, сматра да је у реду допустити одржавање појединих манифестација попут Филмских сусрета у Нишу, или Нишвила, али подвлачи, уз строго поштовање мера. Да подсетимо, манифестације су на отвореном, а на одређеном простору треба дозволити мањи број људи како би се испоштовала физичка дистанца.

- Ово је преломни тренутак, свима нам је потребно више културе, мотивације да бисмо превазишли све ово. Ако је планиран догађај за 1.000 људи, нека буде за 300, ако је у биоскопу слободно 200 места, пустите 50 карата, поделите маску пред улазак, урачунајте и маску у цену, људи ће доћи. Свима нам је потребно да се колико-толико искључимо из свакодневице, али понављам, уз опрез. Онај ко не може да контролише организацију, немој онда ни да ризикује - сматра професор Тиодоровић.

Ниш као добар пример

Ниш је у првом пику био жариште, али је ситуација данас потпуно другачија, мањи број заражених, поштовање мера довеле су до смањеног броја заражених. У дому здравља у Нишу и у ковид амбулантама све је мање прегледа.

- Број је спао на свега трећину, те цифре су доказ опадања. Што се тиче Клиничког центра, ван ковид програма стављена је Клиника за рехабилитацију, Инфективна клиника тренутно служи за тријажу, док функционише Клиника за плућне болести у оквиру ковид система. Према последњим подацима, имали су 26 прегледа, од тога 16 пријема, а много више људи је отишло. Ниш сада служи другим градовима, пре свега крајњем југу земље за пријем најтежих случајева. На респиратору је, нажалост, 10 пацијената - каже др Тиодоровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)