ВАКЦИНАЦИЈА ПОТРЕБНА ВИШЕ НЕГО ИКАДА: Ево за кога ће бити обавезна - морамо спречити савршену олују

Новости онлине

05. 08. 2020. у 08:11

ВАКЦИНАЦИЈА ПОТРЕБНА ВИШЕ НЕГО ИКАДА: Ево за кога ће бити обавезна - морамо спречити савршену олују

Фото: З. Кнежевић

ИЗБЕЋИ такозвану савршену олују, онај италијански сценарио из најгорих дана пандемије корона вируса када нису где имали више да сахрањују преминуле пацијенте, најважније је у предстојећој борби против ове светске пошасти.

А у тој борби, ове године је више него икад важно да се што више људи вакцинише против сезонског грипа, јер ће се тиме смањити утицај једног вируса на други, објашњавају лекари. Ипак, ова вакцина већем делу становништва је препоручена - ко све спада у ту категорију, а за кога је обавезна.

О "савршеној олуји" односу судару грипа и корона вируса говорио је и епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Он је истакао да је вакцинација ове године потребнија више него икада како бисмо избегли да нам се кроз епидемију короне не подвуче и сезонски грип.

- Веома је важно да почнемо вакцинацију против сезонског грипа на време. Мој предлог је да већ од 1. октобра почнемо и да њоме обухватимо све ризичне групе, то се пре свега односи на особе старије од 60 година, на хроничне болеснике свих узраста. Годинама сам се залагао да се вакцинишу и труднице против грипа, јер имали смо нажалост трагедије и код пандемије грипа, било је случајева да и трудница умре од грипа. Вакцинација код трудница се обавља у договору са гинекологом који прати стање, те у договору са њим и оне би могле да обаве вакцинацију. Труднице су саме по себи у ризику јер су слабијег имунитета, па не би ваљало да се разболе нити од једног нити од другог - објашњава професор Тиодоровић.

Вакцинација против сезонског грипа ће се обављати према правилнику, а то је препорука особама које су старије од 60 година, хроничним болесницима, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.

- Важно је да не дозволимо судар, да максимално избегнемо и ублажимо нежељене ефекте. Вакцина против сезонског грипа иако није вакцина против короне, она је веома важна у овом моменту јер ће се на тај начин избећи поклапање, међусобно деловање, а како то изгледа, могли смо да видимо на примеру Италије, у епидемији грипа подвукла се и епидемија короне - објашњава епидемиолог.

Он каже да не жели ни да помисли како би изгледало да се један организам истовремено бори са вирусом корона и грипом.

- Посебно ако се ради о особи која је слабијег здравственог стања. Искуство нас учи да се у епидемији сезонског грипа дешавало да од грипа страдају и млади људи, труднице... грип може бити опасан за слабији организам, а знамо ко спада у ризичну групу. Код старијих људи, код хроничних болесника већ постоји навика и они нас већ од 1. октобра сами зову да питају да ли је стигла вакцина - истиче др Тиодоровић и додаје:

- Да се разумемо, вакцина не штити 100 одсто, али помаже, и то у великој мери, а њен ефекат зависи од самог организма.

Фото: Танјуг

- Ако се вакцинише здрава особа која има добро очувани имунитет, онда имамо високу заштиту од грипа, ако пак имамо особу са хроничним обољењем, старије особе, њима ће помоћи да не заврше у болници од грипа, а биће смањена и смртност. О томе нико не говори, а веома је важно истаћи колико је важно да у време короне немамо особе које су погођене и грипом - објашњава професор Тиодоровић.

Борба са грипом траје деценијама, али срећом против њега имамо доступну вакцину па га је лако спречити.

Притисак који ствара вирус корона на вакцинацију ће можда натерати и оне људе који се до сада нису вакцинисали против грипа, а у питању су особе које су доброг општег здравља, али и деца.

- Када су деца у питању, скренуо бих пажњу на то да не смемо заборавити ону најмлађу популацију која има хроничне болести. Има деце са ретким обољењима, имамо и оне са хроничним, дете са две или три године може да има астму, као и сва друга обољења која доводе до пада имунитета. Сваки педијатар познаје пацијента, тако да би родитељи требало да поразговарају са педијатром који ће проценити да ли је потребно вакцинисати дете против сезонског грипа. Сада у доба короне оно што можемо рећи је да би ову вакцину требало да приме људи који су изложени масовном комуницирању, било да је у питању запослени у пошти, банци, продавници, у медијима, било где, где се сусреће са великим бројем људи, свакоме се препоручује. Они људи који имају било какву дилему нека консултују свог изабраног лекара - објашњава епидемиолог.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Vinko

05.08.2020. 09:15

Gospodine Tiodorovicu, prvo vakcinisite sebe Vašu porodicu i celu Vašu familiju i ako mi ostali vidimo da su te vakcine koje vi "gurate" bezbedne i nemaju neželjenih efekata, onda prepustite nama da odlučujemo dali ili ne želimo da se vakcinišemo.

SERB

05.08.2020. 10:33

Не каже чије су то вакцине? Нити ће рећи? Познато је да немачка вакцина против коронавируса, која је у завршници експерименталне фазе, за носач или "вектор" има вирус малих богиња. То значи да би српска дјеца приликом вакцинације ММР вакцином била заражена короном. Пратећи реакцију српског генома, односно имунолошког система на корона вирус српски "јунаци доктори" могу писати научне радове и дати "посебан допринос борби против невидљивог". Обавестите јавност чије и које вакцине планирате да тестирате у другој фази СЗО пројекта "Солидарност", који је у току у Србији и који се завршава 30 марта следеће године - кинеске, руске или, у шта верујем, баш немачке, или све који понуде добру награду и бесплатно још 10000 респиратора и опрему за сваку новоотворену ковид-болницу.