ОПРЕЗНО СА ПЛАТНЕНИМ МАСКАМА: Волимо да их користимо више од хируршких, али због једне ситнице могу бити веома опасне!

Новости онлине

05. 08. 2020. у 07:57

МНОГИ се уместо једнократних маски одлучују са платнене, које се користе више пута.

ОПРЕЗНО СА ПЛАТНЕНИМ МАСКАМА: Волимо да их користимо више од хируршких, али због једне ситнице могу бити веома опасне!

Фото: Новости архива

Има много предности у њима - боље су за околину, практичне и могу да изгледају онако како ви желите. Међутим, постоји једна ситница у вези са њима на коју многи заборављају.

Наиме, морате да их перете сваког дана. Ако то не радите, ризикујете озбиљне последице на кожи у виду акни које су већ добиле надимак "маскне". У тако влажном и топлом окружењу бактерије на вашој кожи просто бујају, а да бисте избегли "маскне", морате да перете маску редовно.

"Маскне" су још и најмањи проблем. Ако их не одржавате како треба, неће бити ефикасне у спречавању вируса да уђе у ваше тело.

- Ако исту маску користите више дана заредом, на њој се задржавају вируси и бактерије и тако она губи ефикасност. Маске могу да се перу и у машини и на руке, топлом водом. Када је стављате и скидате, држите је само за ластиш и не додирујте очи, уста и уши. Након што је скинете, детаљно оперите руке. Такође, имајте на уму да и платнене маске имају рок трајања. Ако видите да је материјал похабан или избледео, баците је - каже др Луси Гленси за "Метро.цо.ук".

(Блиц жена)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Sale

06.08.2020. 07:01

@Pedja - More ja od Marta jednu te istu šetam po džepu pa vidim i dalje nisu pale ba(k)terije. Nisam čuknut da svaki put kad uđem u prodavnicu bacim po jedan evro. Ne rastu pare na drvo. A ni maske bogami.

Lazar

05.08.2020. 20:08

Samo teški debil veruje da bilo koja maska koja je u opticaju, zaustavlja bilo koji virus. To je zbog disproporcije između gustine tkanja maske i veličine virusa potpuno nemoguće. Ali, ne bih ja da maskiranima kvarim ugođaj. Neka slobodno veruju u šta hoće. Maska, doduše, efikasno prikriva ružnoću i malo šta uz to.

Niko

06.08.2020. 06:15

@Lazar - Hoce da prave od ljudi debile... Svako ko je imao 3 iz biologije zna da su virusi jako jako jako mali, i pore na tkanini ga ne mogu zadrzati, mozda fff3 tip maske moze i to samo neke viruse... Jedina zastita je skafander bocom kiseonika, koji se koristi u labaratorijama sa visokim stepenom zastite, kao onaj Luj Paster u Francuskom

Srki

06.08.2020. 13:13

@Lazar - Jako je opasno javno iznositi ovakve stavove, pred ljudima koji nemaju dovoljno znanja da razumeju opasnost. Niko i ne kaže da maske zaustavljaju viruse, već da uz pravilnu upotrebu smanjuju mogućnost infekcije na 1%. Takođe, maska treba da zaustavi kapljice sa virusima, a ne sam virus. Zbog ovakvih su za nas zatvorene granice cele EU.

Srki

06.08.2020. 15:38

@Jovan - @Jovan Renyi Zhang, Yixin Li, Annie L. Zhang, Yuan Wang, Mario J. Molina. Identifying airborne transmission as the dominant route for the spread of COVID-19. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2020; 202009637 DOI: 10.1073/pnas.2009637117 Texas A&M University. "Face masks critical in preventing spread of COVID-19: Study found that wearing a face mask stopped person-to-person spread of the virus." ScienceDaily. ScienceDaily, 12 June 2020. .

Lazar

06.08.2020. 17:32

@Srki - Опусти се Срки. Никакве посебне опасности од овог вируса нема. Већ је од веома угледних лекара из Италије, Енглеске, Америке... итд. раскринкан као неадекватан, начин евидентирања мртвих, који су у овој превари карика која недостаје. Да би нешто било хорор, мора да има мртвих, а њих овај вирус, као за инат, не генерише. Зато, опусти себе и не плаши друге, јер то није лепо...