НОВИНАРСКА ТЕРОР ИНДУСТРИЈА: Како је лаж постала истина, а НАТО агресија на Србију - самоодбрана и хуманитарна акција

Слободан Вуковић

04. 08. 2020. у 17:56

НОВИНАРСКА ТЕРОР ИНДУСТРИЈА: Како је лаж постала истина, а НАТО агресија на Србију - самоодбрана и хуманитарна акција

Фото архива

ИЗВЕШТАВАЊЕ западних мејнстрим медија о југословенској кризи је, у операционализованој форми, вршено на више начина, по следећој шеми: једном се изобличују, затамњују, селекционишу или прикривају чињенице, други пут се лансирају вешто укомпоноване полуистине, трећи пут се гласине (рекла-казала) вешто пласирају као истине и, коначно, кад се претходно исцрпе или не дају унапред испланирани резултат, презентирају се чисте лажи као суште истине.

Посебно место заузимају лажиране и измонтиране фотографије ("камера не може да лаже"). Вероватно је с тим покрићем НАТО новинским редакцијама на Западу разаслао лажне фотографије о наводним масовним гробницама на Косову. Све зато да би се замаглила и или пак потпуно избрисала истина. Уз то, језичким трансформацијама се мењају садржај и значење.

Фото архива

Та дискредитација истине врши се на више начина: најпре се у чињенице уграђују вредносни судови и фикције, с позитивним и негативним набојем, с предубеђењима, наслеђеним и дубоко укорењеним схватањима и стереотипима, тако да је немогуће разлучити чињенице од вредносних исказа (на пример, уз именицу Срби додају се атрибути: "комунисти", "стаљинисти", "источњаци", "византинци", "великосрби", "националисти", "србокомунисти", "православци", чак "терористи", "фашисти", "нацисти" "есесовци" и слично, с крајње негативним предзнаком).

НАПАД НА АКАДЕМИЈУ

ДА није реч о усамљеним случајевима, када су на Западу нападали Срби, говоре следеће изјаве европских званичника. Лоран Фабијус, тадашњи председник Народне скупштине Француске, изјављује: "Срби су ђубре." Жак Делор, председник Европске комисије, у емисији Sept sur Sept на ТФИ, 16. марта 1992, рекао је: "Захваљујући француским интелектуалцима, постали смо сви свесни, а укључујући и мене, да је у Југославији, у Србији, у београдској академији (САНУ), годинама била припремана идеологија етничког чишћења, у ствари, идеологија одбацивања другог, идеологија смрти..."

Примера за овај тип, како се у последње време често каже, "политички коректног" говора, има подоста. Навешћемо карактеристичне: агресивни рат - разорно "тепих бомбардовање" "томахавцима", касетним и графитним бомбама, бомбама са осиромашеним уранијумом и хемијским оружјем - именује се као "хуманитарно бомбардовање", "ваздушни удари" или "ваздушна кампања", односно, даноноћно бомбардовање се по правилу, да би се умањила његова разорна моћ, безлично именује као "удари", "нападни" .

Фото архива

Класични вид агресије постаје "самоодбрана"; војнe интервенцијe и окупације земље постају "хуманитарнe интервенцијe" или "кризе"; регуларна југословенска армија, која је ослобађала земљу од немачког нацистичког и италијанског фашистичког освајања с њиховим сатрапима, постаје "комунистичка", "великосрпска" или у сопственој земљи "окупаторска" и слично; уцене, претње и окупациони диктати (Рамбује) под претњом бомбардовања постају "преговори"; војне интервенције и казнене експедиције постају "мировне мисије"; окупација и колонизација земље "мисија цивилизoвања"; и, на крају, ратни злочини (разарање земље, девастирање животне средине и срачунато убијање цивила с висине од осам хиљада метара) постаје "колатерална штета" (орвелијански еуфемизам за цивилне жртве).

СРБИ КАО ЈЕВРЕЈИ

ЗА америчког председника Била Клинтона, "Срби спроводе терор и силују албанску децу"; бивша британска премијерка Маргарет Тачер у јеку антисрпске кампање изјављује: "Зуставите Србе. Одмах. Заувек." За Жака-Ширака, председника Француске, Срби су народ "без икакве вере... они су терористи". За Ричарда Холбрука, америчког дипломату, Срби су "убилачке сероње (Мurderous Аsshоles)", а босански Срби су "силеџије и криминалци". Немачки канцелар Хелмут Кол изјављује: "Нека се Срби подаве у сопственом смраду"; а амерички конгресмен Дејвид Оби: "Срби су свиње." Овај епитет (иначе чест и са дугим трајањем у Немачкој за Јевреје) за Србе је био у употреби у Аустрији пред Први светски рат.

Фото архива

У УРЕЂИВАЧКОЈ политици и репортерском извештавању (уз дослух између званичника, НATO, плаћених "експерата" и медија), како би се читалачкој или ТВ публици послала одређена (жељена) лако препознатљива симболичка порука, то се чини на више начина. Најпре се, селекционишу чињенице (утајом, ретуширањем или техником "коњичког скока"), догађај или слика разним техничким манипулацијама и вештинама истргнути су из ширег друштвеног или визуелног контекста (чиме се и сам контекст кривотвори). То је познат метод којим се нешто прикрива, а тиме затамњује или искривљава суштина и ствара лажна "слика" догађаја. Потом, мешањем извештаја и коментара, разводњавањем и прикривањем чињеница, где је немогуће разлучити истинито од лажног, оправдавају се измишљотине. И, на крају, појединачан случај представља се као општи или пак као пренадувавање стварног догађаја (Сребреница). Све то, из тиражних разлога, зачини се драмским ефектима. Затим се, посебно наглашава да је потезима непријатеља угрожен морални поредак, па и сама цивилизација. Ствар посебно добија на значају ако тај фабрикат подрже интелектуалци, књижевници, уредници, свештеници.

И ЈНА ГЕНОЦИДНА

 "Франкфуртер алгемајне цајтунг" је ЈНА прогласио за "српску борбену силу", а за њен допринос "антихитлеровској коалицији" написано је да је био никакав, јер она "ни у ранијим временима није стекла никакве заслуге за Југославију"! То говори о настојању да се све што има икакве везе са Југославијом, Србијом и Србима оцрни и симболички повеже с тероризмом, фашизмом и бољшевизмом! Потом долази оно кључно, цинизам првога реда: "По завршетку рата уследила је огромна геноцидна акција, пре свега против хрватског и словеначког народа, као и против немачке и албанске мањине."

Фото архива

Примера има напретек. То потврђује и изјава премијера Француске Лионела Жоспена који каже да је бомбардовање Србије "морални, па чак и 'цивилизацијски' (чин), то је уистину 'борба за цивилизацију'". Taј "морални" и "цивилизацијски" погром по генералу Весли Кларку, тадашњем команданту НАТО за Европу, имао је за циљ да се (како се сам хвалио): "сруши, уништи, девастира, деградира и, на крају, суштински елиминише инфраструктура" СР Југославије. Ове две изјаве морају се посматрати обједињено, да бисмо добили њихово пуно значење. А то је у крајњој истанци најпре уништење инфраструктуре и привреде земље, а затим њено економско и касније духовно покоравање.

У следећем кораку се, у извештајима и коментарима, са стварношћу преплићу фикција и симулација, да их је, такође, немогуће разлучити, што допушта да се и фикција и симулација представљају и пласирају као непобитне и свима познате "истине". Усиљена непосредност, лажна објективност, излудели сензационализам, инфантилизовање јавности, поједностављивање и утркивање ко ће први продати вест, извештај или репортажу - све то заједно узев има за циљ да отежа разликовање истините од лажне информације. А крајњи циљ је: Ми (пријатељ) смо увек у праву, а они (непријатељ) увек у криву. Зато се непријатељ представља као злочинац - он чини масакре. Да би се то постигло и било широко прихваћено, непријатељ се из дана у дан од стрaне новинарске "терор индустрије" (на повоцу обавештајних служби) пропушта кроз, како то Умберто Еко каже, "машину за блаћење".

ТАМНИЦА НАРОДА

НЕМАЧКИ "Шпигел", почетком јула 1991. године, објављује ударни текст под насловом: "Терор Срба - Југославија тамница народа" (што је преузето из арсенала коминтерновских, усташких и нацистичких оптужби). То је стављено на насловну страну недељника. На насловној страни, такође, представљен је распусни српски војник у петокраци на крвавој југословенској застави.

НА КРАЈУ, ако ништа од наведеног не успе ради одбране западног виђења, иде се на константно и безобзирно фабриковање лажи и дезинформација, у чему учествују, сем званичника и новинарске дворске "елите", обавештајне службе заинтересованих (у нашем случају западних) земаља. Примери: улица Васе Мискина, Маркале, логори, масовна силовања, Рачак. Фабриковане лажи се потом, у јавном дискурсу - уз помоћ званичника, "експерата" и водећих медија - понављањем безброј пута, афирмишу и рекламирају као неоспорне истине. Истовремено прескачу се и прећуткују стварни догађаји (Псуњ и Папук, Масленица, Медачки џеп, Лора, Сисак, Осијек, Госпић, "Бљесак", "Олуја", трговина људским органима) - по систему оно што није поменуто у медијима није се ни догодило. Ако непожељан садржај којим случајем пробије медиjску блокаду тада се он изокреће, известилац ниподаштава, сатанизује, маргинализује и у фингираном судском процесу поништава.

Фото архива

Лажне тврдње лансиране у западној штампи није дозвољено преиспитивати јер оне имају за циљ да производе "чињенице" које потом постају "објективно" истините. Дакле, ординарна лаж на Западу постаје званична истина.

Паралелно са овим пропагира се и шири мит о објективности западног новинарства, како би се обезбедила "легитимност", помешаним полуистинама, па и измишљотинама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Sneki

04.08.2020. 18:24

Dve zemlje koje su prouzrokovale najviše ratova i zla na svetu,govore o našoj zemlji da je zločinačka.Da je malo pravde fašistička nemačka i amerika trebalo bi da odgovaraju za ogromne zločine koje su pravili širom sveta

Brana Svedska

04.08.2020. 19:16

@Komentator - Imaju ljude i danas, pogledajte sta Pupovac govori u zastitu Milosevica koji po njegovom naredjenju sutra i zvanicno odobrava to sto nam nasi "susjedi" rade i uvek ce raditi. Mi cemo sigurnopobediti Coranu 19 ali "njih" nikada! Veliki pozdrav iz Svedske.

Luka

04.08.2020. 20:12

I ovo sutrasnje prisustvo Miloševića je u režiji Zapadne propagande,koja će im služiti da dokazuju ,da su bili u pravu što su dosada izbjegavali informirati i pisati o stradanju i progonu srpskog naroda iz Krajine.Jer ako vi Srbi prisustvom Oluji priznajete hrvatsku priču o oluji onda što bi mi Zapadnaci pisali i govorili drugačije od onog što pišu i govore Hrvati

Duka

04.08.2020. 23:00

Sami smo krivi za to. Trebali smo da de služimo propagandom kao što su se oni nje služili. Zašto uopšte razmišljamo o ulasku u fašističku EU ili nedaj bože nato. Zašto nismo tužili Nemačku još za drugi svetski rat pa i ceo nato i sve države koje su nas bombardovale i zašto ih ne tužimo zbog osiromašenog uranijuma.

buki

05.08.2020. 17:12

@Duka - Коме, када су сви судови њихови, а судије, чак и ако нису населе на ову моћну пропаганду, онда су на њиховом платном списку, а знате добро да је је морал на западу подређен новцу, као једином мерилу свега?

Šator

05.08.2020. 07:12

Наравно да ће Њемци писати тако јер смо допустили да некажњено прођу за штету коју су нам нанијели агресијама у два свијетска рата и 90'тих (уз помоћ хрватских комуниста и нашом глупошћу) Испоручимо им рачун, па да видите како ће да другачије свирају.

Smarty

05.08.2020. 08:54

@Šator - А како знате да им рачун није испоручен? Захваљујем се Новостима на овом тексту, јер знам како је о Србима и Србији писано у западним новинама, али се о томе код нас јако мало зна (предњачили су Французи и Немци). У сваком рату прво страда истина и наивно је веровање да ће, ако је дефинисан интерес, западни медији пласирати истину. Сада наша дипломатија мора (макар преко ауторских текстова) да подсећа те медије и њихове читаоце шта су писали. А што се тиче "рачуна из I и II светског рата - колико читалаца зна да је Аустрија имала обавезу да 100 година БЕСПЛАТНО школује нашу децу (школовали су се сви осим Срба који за то нису знали, истекло 2018.). Тито је на Брионима потписао споразум о ратној репарацији са тадашњом Западном Немачком и било би лепо да истражите где је то отишло?

miki

05.08.2020. 07:54

A sta su to nasi srpski politicari i razna udruzenja uradile da pariraju ovim Srbomrscima, osvedocenim neprijateljima naseg naroda? Danas znamo puno vise nego 90-tih klasicna zamena teza na svim nivoima, gde su jedine zrtve Srbi, sve to treba propustiti kroz reseto da konacno znamo ko su nam prijatelji, a ko nije. U okruzenju imamo najvece neprijatelje, a tkz Eu i Vatikan su osvedoceni i trajni neprijatelji kroz celu historiju.Ako neizvucemo pouku danas sutra ce vec biti kasno, desice nam se opet ista stvar po ko zna koji put.

profesor baltazar

05.08.2020. 08:14

Postovani, bez namere da komentarisem tekst gosp.vukovica treba da se istakne neoboriva cinjenica da je Jugoslovenska narodna armija u Hrvatskoj i Sloveniji smatrana "okupatorskom". Jos od stvaranja prve Jugoslavije, drzave SHS, odnosno raspada Austro-ugarske, srpske jedinice su u sirokim narodnim masama docekane kao "okupatorske", to uostalom pise i u ondasnjoj stampi. Ta teza zadrzala se i u SFRJ i imala devedestih za rezultat siroki narodni otpor "okupatoru" tj. srpskoj vojsci i raspad drzave. To je jednostavno tako i svako drugo tumacenje je samo zavaravanje i ne prihvacanje cinjenice da Hrvati i Slovenci nikada nisu Jugoslaviju doziveli kao svoju drzavu. Razume se da su se uvek osecali kao deo Austro-ugarske.

Kole

06.08.2020. 17:52

Fasisti nece nikad da promene svoju fasisticku politiku prema Srbiji i srbskom narodu ,jer na veliku zalost ,oni uvek nadju one koji se prodadu za saku novca kako bi olajavali svoju drzavu i svoj narod . Fasisti imaju svoj tajni plan da pravoslavlje nestane da katolici i vatikan zavladaju Srbijom . Staje to ako ne fasizam !

Luka

26.08.2020. 10:26

Dvije su strašne činjenice kod nas Srbe: 1.Iz urođenog nemara ne reagiramo na napisane laži i izvrtanje činjenica.To ne čine nažalost niti službeni prestavnici naše držae u tim zemljama 2.U našem narodu naši neprijatelji uvek pronađu saradnike,koji će se radi osobnog interesa staviti u službu neprijatelja