ИСТОРИЧАРИ УВРЕДИЛИ СРПСКИ НАРОД: Протестно писмо групе интелектуалаца због иступа Дубравке Стојановић и Николе Самарџића

Р. Др.

29. 07. 2020. у 17:46

СРБИ нису једини народ који је претрпео геноцид и који, када правда изостане, кажњавање злочинаца сматра подвигом.

ИСТОРИЧАРИ УВРЕДИЛИ СРПСКИ НАРОД: Протестно писмо групе интелектуалаца због иступа Дубравке Стојановић и Николе Самарџића

Фото: Printscreen

Јевреји, Јермени и Руси су пример како се злочинци кажњавају, али и како се гради култура сећања која не дозвољава порицање и поигравање са геноцидом. Протестујемо због изјава Дубравке Стојановић и Николе Самарџића, које сматрамо увредом на рачун српског народа, струке, здравог разума и основног људског морала, пише Нови Стандард.

Уз изразе дубоког жаљења због последњег у низу урушавања угледа Универзитета у Београду ово поручује група од 26 универзитетских професора који су стали иза протестног писма поводом последњих јавних иступа њихових колега Самарџића и Стојановићеве. На листи су, између осталих, потписи Слободана Антонића, Данила Басте, Василија Крестића, Милоша Ковића, Ненада Кецмановића, Емира Кустурице, Мила Ломпара, Дарка Танасковића, Слободана Самарџића...

Потписници су написали писмо у знак протеста због ставова двоје историчара поводом иницијативе градских власти Београда да улицу у престоници назове по Благоју Јововићу, атентатору на усташког вођу Анта Павелића.

"Са неверицом смо прочитали изјаву Дубравке Стојановић, редовне професорке историје Филозофског факултета објављену на порталу "Нова Ес" о Благоју Јововићу. Она је рекла: "Давање улице том човеку значи да Београд подржава узимање правде у своје руке, да слави крвну освету, убице и насилнике. То је нецивилизацијски суноврат, то је слављене освете, принципа "око за око" и слање поруке да је свако насиље дозвољено"", наводе писци Протестног писма, уз оцену да смисао ових речи није промењен исказом да је Павелић починио "монструозне злочине".

Професори потписници подсећају и да је свега неколико седмица раније Никола Самарџић, такође редовни професор на Одељењу за историју, подржао усташки став на Твитеру, у коме се, после низа примитивних увреда на рачун српског народа, геноцид почињен у логору смрти Јасеновац оправдава тобожњим српским злочинима и назива "одговором на владавину" Карађорђевића.

"Легалистичка осећајност Стојановићеве према Павелићу и Самарџићева апологетика Јасеновца појављују се у времену велике обнове усташких идеја у региону. У јавном животу земаља ЕУ и САД, нацистички и усташки злочини данас се замагљују не само релативизовањем и прећуткивањем, него и проглашавањем бранилаца за освајаче и жртава за злочинце", подсећа група интектуалаца.

ПРИЗИВАО НОВИ ГОЛИ ОТОК

ПРОФЕСОР Никола Самарџић нешто раније је на Твитеру написао и да "Мора нова четрдесет осма" и заложио се за отварање новог логора у Хрватској, по угледу на Голи оток" - подсећају професори и напомињу да је реч само о последњом у низу вишегодишњих скандалозних иступа Николе Самарџића и Дубравке Стојановић.

Списак 26 истакнутих интелектуалаца:

1. Проф. др Слободан Антонић

2. Академик Данило Баста, члан САНУ

3. Комнен Бећировић, писац и публициста

4. Проф. др Синиша Боровић, генерал

5. Проф. др Милан Брдар

6. Проф. др Ђорђе Бубало

7. Проф. др Слободан Владушић

8. Проф. др Александар Јовановић

9. Проф. др Ненад Кецмановић

10. Проф. др Милош Ковић

11. Проф. др Леон Којен

12. Проф. др Часлав Копривица

13. Академик Василије Крестић, члан САНУ

14. Емир Кустурица, редитељ

15. Проф. др Горан Латиновић

16. Проф. др Александар Липковски

17. Проф. др Мило Ломпар

18. Проф. др Драга Мастиловић

19. Проф. др Александар Милановић

20. Проф. др Јован Попов

21.Проф. др Слободан Самарџић

22. Проф. др Дарко Танасковић

23. Др Славенко Терзић, дописни члан САНУ

24. Проф. др Срђа Трифковић

25. Проф. др Богољуб Шијаковић

26. Проф. др Срђан Шљукић

(Нови Стандард)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Ja sam

29.07.2020. 18:56

@cjovic03 - Зло само чека да се десе последице, па да се дигне сва сила, из свих мрачних ћошкова у одбрану ,,аутономије унивезитета".

Perica

29.07.2020. 18:10

Dok nam god bude takva intelektualna "elita" na Beogradskom univerzitetu nema nam napredka. U zadnjih 30 godina kad bi se napravila analiza, na zalost, videlo bi se da su nosioci antinacionalnog i antidrzavnog delovanja dolazili sa BU.

Noga pravde

29.07.2020. 18:23

Nije ni čudo što prođe nekoliko desetina godina pa nad Srbima se izvrši nega vrsta genocida (klanje, prinudno raseljavanje, ...). Kada profesori istorije rade ovakve stvari, mi smo stvarno u velikom problemu. Dobija platu od države koju nesebično blati i pljuje. Licemerju nikad kraja. A kada mu plata legne na račun, od te iste države koju blati i koja ga plaća,onda nema nikakvih problema. Činjenica da u svakom žitu ima kukolja, ali brate u našem žitu ovo je previše.

moma

29.07.2020. 18:25

Изгледа да би требало проверити здравствено стање дотичног професора па ако није више за службу послати у пензију.

Zile

29.07.2020. 18:36

Za ovakve istupe ovih prodanih duša treba odmah i po kratkom postupku poslati dotične u penziju. I to sa penzijom umanjenom za 50 posto. U Americi državni službenici za ovakve stvari ostaju bez posla i bez penzije. Nema milosti za individue koje gaze ovaj narod i ponižavaju nevine Srpske žrtve .

Nebojša

29.07.2020. 18:47

Da smo iole drzava, zbig narusavanja ugleda fakulteta i univerziteta u Beogradu dobili bi otkaz ODMAH i niko ih zaposlio ne bi nigde. Ovo su u u svakompogledu moralne nistarije koje moraju biti najurene s fakulteta jer njohov ostanak tamo ugrozava nacionalnu bezbednost i psihu studenata.

Nikola Uzelac

29.07.2020. 19:07

Čini se da Etički kodeks BU ne radi posao. Ako ovi “profesori“ nastavljaju, kako se u tekstu kaže, “višegodišnje“ negativno javno istupanje — to znači da oni nikom nizašta ne odgovaraju. Eto posla za državu.

Nikola Uzelac

29.07.2020. 19:07

Čini se da Etički kodeks BU ne radi posao. Ako ovi “profesori“ nastavljaju, kako se u tekstu kaže, “višegodišnje“ negativno javno istupanje — to znači da oni nikom nizašta ne odgovaraju. Eto posla za državu.

Novi

29.07.2020. 22:08

Profesori koji su ostali u devedesetim, misle da će zapada da plaća priče iz tih godina. A zapad ide dalje u manipulacijama. Malo njih veruje o Sadamovom oružju o masovnom uništenju, Markalama, Račku, mudžahedinima, talibanima, koje su ono osmislili i sproveli. Sada ide njihova korona, a tek ćemo videti šta dalje smišljaju i realizuju

Aleksandar Sedmak

28.09.2020. 22:13

Nisam imao priliku da potpisem ovo pismo, pa bar ovako da se dopiisem... Narod koji je medju najstradalnijim u istoriji zaista ne zasluzuje ovakve autosovinisticke istoricare, pa bih preporucio I Etickom komitetu UBG da se pozabavi njihovim likom i (ne)delom.