НЕМАЧКА ИСТРАЖИВАЊА УТВРДИЛА: Код опорављених од короне јављају се срчани проблеми

Ј. Ж. С.

28. 07. 2020. у 14:56

ДВЕ нове студије немачких научника указују да су се код више од три четвртине пацијената који су се недавно опоравили од ковида-19 развили срчани проблеми, чак и ако њихово стање није захтевало хоспитализацију.

НЕМАЧКА ИСТРАЖИВАЊА УТВРДИЛА: Код опорављених од короне јављају се срчани проблеми

Фото: Депоситпхото

Резултате магнетне резонанце срца  код стотину опорављених, лекари су упоредили с резултатима исте претраге обављене код стотину особа које нису биле заражене коронавирусом. Просечна старост испитаника била је 49 година, а две трећине болесника опоравило се код куће.

После нешто више од два месеца, међу инфицираним пацијентима уочена је већа вероватноћа за развој срчаних проблема у односу на испитанике из контролне групе.

Показало се да је  код  већине пацијената, њих 78 дошло до озбиљнуих оштећења срчаног мишића, попут оних која се јављају након срчаног удара. Шездесет и седам пацијената опорављало се код куће, а стање 33 пацијента захтевало је болничко лечење.

- Ради се о релативно младим и здравим пацијентима старостии од 45 до 53 године који су се разболели у пролеће - рекла је др Валентина Пунтманн, кардиологи Универтитетске  болнице у Франкфурту која је водила студију. - Многи од њих управо су се вратили са скијаја и нико од њих није мислио да има проблема са срцем.Чињеница да су се код 78 посто пацијената који су се 'опоравили' од ковида-19 развили озбиљни срчани проблеми, указује на то да болест код већине оставља последице на срчани мишић, с обзиром да не постоје уобичајени симптоми срчаних болести, попут например боли у прсима која прати ангину пецторис.

У склопу друге студије анализирани су налази обдукције 39 особа које су умрле на почетку пандемије и чија је просечна старост зносила 85 година. Код њих 24 откривена је висок ниво вируса у срчаном мишићу.

Резултати студија упућују на то да би се код многих пацијената који су преболели ковид-19 могао развити застој срца, стање у коме оно не може да испумпа довољну количину крви да би задовољило потребе свих делова тела за кисеоником и храњивим материјама. Прерано је говорити о тому јесу ли оштећења код пацијената који се опорављају од ковида-19 пролазна или трајна, али кардиолози су забринути.

Код особа које се заразе ковидом-19 постоји велика вероватноћа за развој срчаних проблема касније у животу Поставља се питање колико дуго такве промене трају и хоће ли ово стање прерасти у нешто хронично или ће се стање срчаног мишића с временом поступно побољшавати. 

Од почетка пандемије особе с кардиоваскуларним проблемима, попут високог крвног притиска болести коронарних артерија или застоја срца, знају да су изложене већем ризику од инфекције и смртног исхода. Веза између ковида-19 и стварања крвних угрушака појавила се касније, након што су лекари почели с корона вирусом повезивати плућну емболију или мождани и срчани удар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)