ОВИМ ВИТАМИНИМА ПРОТИВ КОРОНЕ: Имунолог проф. др Борислав Каменов открива "тајну савршеног имунитета"

Novosti online

23. 07. 2020. у 14:28

ИМУНОЛОГ проф. др Борислав Каменов говорио је у емисији "150 минута" о најбољим витаминима којима треба да градимо имунитет у време пандемије корона вируса, али и зашто претеривање с витаминима може да буде још штетније у случају ковида.

ОВИМ ВИТАМИНИМА ПРОТИВ КОРОНЕ: Имунолог проф. др Борислав Каменов открива тајну савршеног имунитета

Фото: РТС принтскрин

- Проблем је у томе што снага имунитета у борби са ковидом није одлучујућа јер треба да се нађе адекватан одговор за сваку прилику. Ако је тај одговор испод минимума или ако је преко неког максимума, није добро. У ситуацији са ковидом пацијенти страдају углавном од прекорачења нужне одбране, односно од прејаког одговора имунитета - истакао је.

Како каже, можда се "тајна савршеног имунитета" који може да се бори са ковидом крије баш у оном дечјем.

- Нисмо довољно разумели зашто се неки пацијенти тешко разбољевају иако нам је то природа саопштила на врло директан начин. На пример, зашто деца мање обољевају и имају лакшу клиничку слику, иако имају слабији имунитет за разлику од старијих који имају искуснији имуни систем. То нам шаље поруку да имунитет са којим располажу деца, може да буде прави одговор на такав вирус. Друга ствар је то што мислимо да неке ствари помажу, али и то је питање. Ми се превасходно бавимо постављањем дијагноза и лечењем болести, а шта је довело до болести приписујемо слабом имунитету.

Како каже, чак 75 одсто витамина у организам улази путем цревне флоре, па тако треба знати и које витамине је сада најбоље да пијемо, али само и искључиво у дозама које су прописане.

- Што се тиче цинка он је изузетно значајан ако се узима у правој дози коју већина наших препарата има. Он је саставни део главних регулаторних молекула који исправљају грешке у нашим стресираним ћелијама и тако се систем лакше бори против свих могућих проблема, нарочито против тровања организма. У овом случају, витамин Д је одлучујући за исправљање грешака. Он тера макрофаге да убију вирус кад уђе у ћелију. Ако га немате довољно то значи да сте тровали организам и да су ти отрови потрошили витамин Д. Важан је и витамин Ц, затим пробиотици код људи који имају проблеме са стомаком - закључио је.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)