ПОМАЖЕ ЛИ АСПИРИН ПРОТИВ КОРОНЕ? Доктор Стевановић одговорио, па истакао - лек и вакцина још увек не постоје

Танјуг

22. 07. 2020. у 18:20

ПОМАЖЕ ЛИ АСПИРИН ПРОТИВ КОРОНЕ? Доктор Стевановић одговорио, па истакао - лек и вакцина још увек не постоје

Фото: Принтскрин РТС

ДИРЕКТОР Инфективне клинике Горан Стевановић каже да у овом тренутку не постоји лек за ковид 19, као ни вакцина која испуњава све критеријуме, а да се све нове информације из света редовно прате.

На питање да ли ће се у лечењу наших ковид пацијената укључити аспирин, јер је је једна италијанска студија утврдила да пацијенти умиру од тромбозе и предлажу да се у терапију укључи тај лек, Стевановић је рекао да у Србији постоји читав низ људи који су у сенци, који се не виде и који нису укључени у комуникацији са људима, али који редовоно читају све податке и имају скоро све информације.

Каже да аспирин није једини лек који може да се користи и нагласио да и он има негативне ефекте те да се мора бити опрезан.

- У овом тренутку не постоји лек за цовид19. Исто као што не постоји ни једна вакцина која испуњава све критеријуме. Зато кажемо да је све то у фази испитивања - одговорио је Стевановић.

На питање како грађани могу да направе разлику између короне вируса и класичног стомачног вируса, Стевановић је рекао да су разлике ствар која зависи од клиничке слике, од лабораторијске слике, маркера запаљења.

- Позивамо све наше грађане који имају тегобе да се јаве у домове здравља, а они који нису сигурни да ли треба да се тестирају нека иду у ковид болнице и ковид амбуланте, јер о дијагнозама и симптомима треба да одлучују лекари, то је њихов посао - нагласио је Стевановић.

Каже да је стоматични вирус карактеристичан за овај период, али да је основна разлика то што је реч о ограничавајућој болести која траје врло кратко, односно од 48 до 72 сати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Vojvoda Moracki

22.07.2020. 20:47

Imam rodjaka koji je nacelnik jedne klinike u Baltimoru. Internista je. On koronu, kao i sav pismen svijet, zove FLU (grip). Rekao je: "Grip je bolest koja, ako lijecis, traje 7-15 dana, a ako je ne lijecis traje 7-15 dana".

Dragan

22.07.2020. 22:32

Oko ove pandemije, Imamo dve vrste ljudi. Oni iz struke koji upozoravaju kako da se pazimo, jer se ne zna puno o virusu, i one koji to slušaju. Zatim imamo one, koji lože i pronose razne teorije zavere, "pronalaze" lekove ili tvrde da je sve ovo obična laž i nameštaljka. Pametnom je dovoljno da shvati ko je u pravu.

Olja

24.07.2020. 09:24

Доказано је да сваки лек који има нижу или ниску цену НИКАКО не помаже, нема говора! Помажу само баснословно скупи , лекови а и Гејтсова вакцина, коју ћемо добијати неколико пута заредом! Тако да аспирин заборавимо, сувише просто а и приступачно!!!