КАДА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ДВА МИЛИОНА ЉУДИ У СРБИЈИ? Др Јанковић је данас дао одговор на ово питање

Novosti online

13. 07. 2020. у 17:46

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је данас да би већ сада требало започети јавне разговоре о значају вакцинације у борби против вируса корон

КАДА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ДВА МИЛИОНА ЉУДИ У СРБИЈИ? Др Јанковић је данас дао одговор на ово питање

Фото: Танјуг

Брнабић је уверена, каже, да ће, када вакцина стигне, заједно са њом кренути и кампања неповерења у вакцинација.

Осим тога, како је додао др Срђа Јанковић, не треба да потцењујемо потенцијал грипа и да је се што већем броју треба вакцинисати и против грипа.

- Када дође вакцина, почеће и кампања неповерења о томе да ли се треба вакцинисати или не, а од броја људи који желе да се вакцинишу зависиће и наша борба против короне. Ако имате мали број људи који се вакцинише, онда немате одговор на вирус - нагласила је Брнабић на данашњој прес конференцији Кризног штаба за борбу против корона вируса.

Истакла је свој лични став да је она за вакцинацију, јер је, истиче, то препорука струке.

Наводи да за сада нема кредибилне информације о томе докле се стигло са проналаском вакцине, али је подсетила да је Србија преко Европске комисије упутила више од два милиона евра за истраживања у тој области.

- Важно је да не политизујемо тему вакцинације - подвукла је Брнабић и нагласила да је то посебно опасно и када је вирус грипа у питању.

Не треба да потцењујемо потенцијал грипа

Имунолог Срђа Јанковић каже да се тренутно у свету ради 150.000 налаза вакцине у различитим фазама и истакао да ће једна или више вакцина бити одобрена ако је безбедна и делотворна.

Истиче да је вакцинација не само важно стручно медицинско питање, већ и друштвено, те је сагласан да премијерком да о томе треба бити простора за дебату.

Говорећи о вакцини против грипа, Јанковић је рекао да је намера државе да обезбеди више доза за вакцинацију против грипа.

- Не треба да потцењујемо потенцијал грипа - додао је Јанковић.

КАДА ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА 2 МИЛИОНА ЉУДИ

На питање новинара када ће почети најављена вакцинација готово 2.000.000 људи тачније да ли ће бити завршена пре очекиваног другог таласа, др Јанковић је рекао:

- Тачно тако, вакцинација је велики подухват. Суштина је да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса. Намера државе је да се за ову годину обезбеди већа количина вакцина против сезонског грипа.

Ни грип није безазлена болест. Овај случај са короном нас је научио што је шире од самог тог вируса, а то је да не смемо да потцењујемо ниједан случај, нити потенцијал компликација Ову пандемију, када хоћемо да поредимо са нечим, поредимо са пандемијом шпанске грознице - истакао је доктор Срђа Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)