ДА ЛИ СМЕМО НА АДУ, БАЗЕНЕ И КАДА ДА ПАЛИМО КЛИМУ: Кон разрешио недеоумицу грађана Србије

Novosti online

12. 07. 2020. у 13:58

ДА ЛИ СМЕМО НА АДУ, БАЗЕНЕ И КАДА ДА ПАЛИМО КЛИМУ: Кон разрешио недеоумицу грађана Србије

Фото: Новости архива

ЕПИДЕМИОЛОГ др Предраг Кон упозорио је на неке грешке које су довеле до тренутно тешке епидемиолошке ситуације у Србији.

- Базени су место ризика, питање је ограничености простора. Јавни базени имају висок степен ризика - сматра др Кон.

Он се такође осврнуо на теорију СЗО да се вирус корона преноси и ваздухом:

- СЗО изашао с тим без чврстих доказа. Али велики број научника каже да је једино објашњење за неке догађаје да се преноси ваздухом. Али то су сутуације које су биле везане за заражавање здравствених радника, ситуације у болницама, тамо где се болесницима давао кисеоник. Утолико је то јачи разлог да носимо маске - рекао је Кон и додао:

- У већим системима, као што су тржни центри, клима само повећава циркулацију ваздуха. Ако су здраве особе у тим просторијама, нема разлога за бригу. У кући, аутомобилу, клима је сасвим у реду. Наравно ако су укућани здрави - каже др Кон.

(Тв Прва)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Tanja

13.07.2020. 18:39

@Dačo - Pa nisu valjda lizali to đubre što su skupljali? Zna se kako se zaraze prenose, ili ste pricali sa nekim zarazenim, a on je bio blizu vas ili ste pipnuli rukama nesto što je prljavo pa pipali usta, oci. Tako se prenose i druge bolesti, ne samo Korona.

austrijanac

13.07.2020. 10:16

nije mi jasno jedna stvar..? Govorilo se ako peres ruke neces biti zaraze pa zar ako ides na bazen zar se ne peres cijelo tijelo ili samo korona napada preko ruku reklo se da korona ugine preko 18° sta se desava onda ljeti kada je temparatura preko 25°