Последња 24 САТА НАЈТЕЖА од почетка епидемије: ЦРНИ РЕКОРД Србије - 13 мртвих

Б. Радивојевић

08. 07. 2020. у 08:05

Последња 24 САТА НАЈТЕЖА од почетка епидемије: ЦРНИ РЕКОРД Србије - 13 мртвих

В. Данилов

И НАЈЦРЊИ рекорд је, нажалост, оборен: у Србији је за последња 24 сата од ковида умрло 13 људи. У претходна четири месеца, од кад је почела епидемија, за нашу земљу није било тежег дана. А уследио је врло брзо после наде да нећемо премашити црни рекорд од 3. јула, са 11 преминулих.

Смиривање другог пика епидемије се и не назире, иако број нових случајева инфекције не расте знатно. Забрињава, међутим, то што је клиничка слика оболелих све тежа, чак и код сасвим мале деце. Тако у дечјем ковид-одељењу у КБЦ Др Драгиша Мишовићу, где у првом налету вируса деца, сем позитивног PCR теста, нису имала готово никакве симптоме болести, сада имају и упале плућа.

- Наравно, када имамо епидемију која се разбуктава и када је велики број одраслих, па и деце, заражен, ипак може доћи до тога да виђамо, као што и сада случај, децу која имају теже симптоме и тегобе - каже имунолог др Срђа Јанковић.

БРОЈКЕ

* 299 позитивних случајева

* 8.287 тестирано особа
* 120 пацијената на респиратору

У Београду, највећем жаришту ковида, са највећим бројем оболелих, међу којима је и 300 студената, епидемиолошка ситуација је најсложенија. Болнице у престоници, у које се довозе и најтеже оболели из готово свих крајева Србије, пуне се брже него што се очекивало. Капацитети су јуче додатно проширени враћањем Ортопедије на Бањици у ковид-систем, само дан после отварања привремене болнице у "Арени".

На Бањицу се, како каже директор професор Зоран Башчаревић, неће примати оболели са најтежим компликацијама, а Министарство здравља, како сазнајемо, већ разматра резервну варијанту у случају да се попуне и капацитети ове болнице.

За разлику од првог таласа, када је готово 80 одсто оболелих имало лаку форму инфекције, клиничке манифестације ковида, потврђују лекари, сад су знатно другачије. Спекулише се о мутацији вируса, чак и о његовом ширењу путем ваздуха, које доводи до тога да се удахне више короне, што изазива и тежу клиничку слику. Међутим, ништа од тога још научно није доказано.

Већина јавних здравствених организација, укључујући СЗО, и не признаје пренос вируса путем ваздуха, на који је упозорило 239 научника из 32 земље. Изузетак, према званичном тумачењу, може да буде само поступак генерисања аеросола у здравственим установама, посебно при интубирању пацијената који морају на респираторе.

ТЕСТИРАЊЕ

СРБИЈА има 2.942 активна случаја ковида, а од почетка епидемије је потврђено 16.719 случајева инфекције. Нажалост, преминуло је 330 људи од последица ковида. Укупно су за претходна четири месеца на вирус корона тестиране 455.604 особе.

На те уређаје је за последња 24 сата у Србији прикључено још 17 оболелих, и сада их је укупно 120, с тим што њихов број константно расте. То је значајан показатељ тока епидемије, који не охрабрује. Да се ситуација погоршава, потврдио је јуче и др Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба. Он каже да је у Београду неповољно, али и да није критично.

- У случају да дође до колапса здравственог система, нема друге мере осим карантина - рекао је Кон. - Замена за закључавање је ношење маски. Очекујем смиривање епидемије релативно брзо, за недељу-две, ако грађани схвате да су маске најважнија ствар.

Број позитивних ипак не опада. Јуче је потврђено још 299 случајева инфекције међу 8.287 тестираних, а проценат позитивности на тестовима био је 3,67 одсто.

У Министарству здравља кажу да и са оваквим приливом новоинфицираних здравствени систем може, бар засад, да прими све којима је неопходно болничко лечење због ковида.

- Планови се свакодневно прекрајају. У Београду јесте све било пуно, па је један мањи број пацијената морао да се транспортује у Пожаревац - кажу у Министарству.

Фото: Министарство одбране

Tekst potpisa

После отварања "Арене" и "Бањице" ситуација је, тврде, много боља.

- Ми смо спремни, цео систем је организован - каже др Зоран Башчаревић, директор "Бањице". - Имамо довољно опреме и лекова, помоћи ће нам колеге које су стигле углавном из Клиничког центра Србије: интернисти, инфектолози, анестезиолози, пулмолози... За 24 часа моћи ћемо да примимо више од 100 оболелих. Организација је таква да ће код нас махом бити пацијенти с лакшом или средње тешком клиничком сликом. Они који захтевају интубацију или интензивну негу биће у другим установама.

Ова болница у осам одељења има 300 кревета спремних за оболеле од ковида, а по потреби, капацитет може да се повећа за још 20 кревета. Део ове установе остаће ван ковид-система.

- Свака установа је тако направљена да може да прими известан број оболелих и има одвојене зелене и црвене зоне - каже др Башчаревић. - Хирурзи, који су целог радног века тренирали и учили да оперишу, сада лече респираторне инфекције. Млађи хирурзи и специјализанти су се брзо прилагодили. Ми очекујемо да се болница врати у нормално функционисање половином августа.

ВАНРЕДНО У 20 ОПШТИНА

ВАНРЕДНУ ситуацију због ширења епидемије јуче су прогласили Крушевац, Нова Варош, Богатић, Брус и Чајетина, а укупан број места која су активирала овај статус у Србији порастао је на 20.

У Богатићу је јуче откривено двоје заражених, а за седам дана оболело је седморо људи. Аларм је упалила чињеница да у првом таласу у Богатићу короне није ни било.

Ванредна ситуација претходних дана проглашена је у Владичином Хану, Лучанима, Београду, Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању, Ивањици, Шапцу, Чачку, Краљеву, Ариљу, Пожеги, Ужицу и Прибоју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)