Др Кон открио: Ако дође до ОВЕ ситуације, биће уведен КАРАНТИН

Новости онлине

07. 07. 2020. у 10:09

Др Кон открио: Ако дође до ОВЕ ситуације, биће уведен КАРАНТИН

Фото: Н. Скендерија

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас, гостујући у емсији ТВ Прва, да ситуација са корона вирусом није драматична, већ неповољна. Она се ипак ставља на контролу. Карантин је последња мера у случају да дође до колапса здравственог ситема

У Београду се од 29. јуна до 3. јула 3.325 особа јавило у ковид амбуланте.


- Од тога се код 73 одсто, тачније 2433 особе, радило испитивање. ПЦР тестови, који се узимају у домовима здравља, урађени су код 5.062 особе, али од тога је ког њих 3.155 постојала сумња на ковид.
 

У клиници за инфективне и тропске болести узето је још 520 брисева за ПЦР тест.


- У току читавог јуна вирус је забележен код 854 особе, а код 108 у јулу. У 11 вртића било је појаве ковида, као и у три приватна обданишта, и то код укупно 25 запослених и 14 деце. Такође корона је утврђена код 58 особа из 18 радних организација. У геронтолошким центрима у Београду оболела су четири запослена, а у Градском центру за социјални рад три.

Како је рекао, од 12. јуна до 4. јула 647 у људи је тестирано у Студентској поликлиници - 303 је позитивно. Више од четвртине било је у приватном смештају, четвртина у домовима, и остали имају стално пребива у Београду.

Др Кон је рекао да су студенти код којих је потврђено присуство корона вируса до сада били смештени у Ученичком дому "Стеван Чоловић", али да тај простор нема довољно капацитета.

- Тренутно се опрема и Студентски дом "Јелица Миловановић" да прими ковид19 позитивне студенте.


Овај дом је изабран зато што је најближе Студентској поликлиници.

- Очекујемо да ситуација буде боља крајем ове недеље и почетком следеће, али то ћемо још видети.

Долазак јесени је врло близу и за то треба да се припремимо.

- Ситуација није драматична, већ неповољна. Она се ипак ставља на контролу. Карантин је последња мера у случају да дође до колапса здравственог ситема. Ми нисмо близу тога, праве се додатни капацитети нпр. у Арени. Замена за закључавање и полицијски час је ношење маски. Тада вирус нема где да се пренесе. Исти је резултат као закључавање, само се живот даље наставља. Епидемоиолози не смеју да предлажу мере које су неспроводиве. Живот са короном мора да се настави, али без страха, јер маску носимо сви.

- Тренутак за карантин је када пукне здравствени ситем. Када више нема могућности. Ипак, не верујем да ће опет доћи до карантина. То се види по нашој свести, само мали број људи не носи маске.

 

- Сви имају проблеме, и пацијенти, и запослени. У овој ситуацији, када су у огромном послу епидемиолози, клиничари... Да нема ковид амбуланти, ми би давно пали.


Могуће је да се вирус преноси и ваздухом у посебним условима, рекао је др Кон, нпр, у тренуцима где се неко ставља на респиратор. Интезитет преношења је врло висок у оваквим условима повишене температуре, те се због тога прича и како се вирус сада преноси аерогено.
 
Ко контролише људе у самоизолацији?

На питање ко контролише да ли људи у самоизолацији иду у продавницу, шетају псе, бацају смеће, Кон је рекао да би они требало да буду савесни, али да често нису.

- То је питање свести, а научили смо у првом таласу да не можемо много на њу да се ослонимо. Када је тренутак за карантин? Када пукне, да тако кажем, наш здравствени систем. Када нема више могућности. Пацијенткиња ми се јуче жалила шта је све морала да преживи да би јој био узет узорак бриса. Лепо сам јој објаснио да не може другачије. Приватници не могу да се укључе јер немају капацитете. Они би узели брис и однели га у исту лабораторију где се сада брисеви носе. Немају они такве лабораторије и неопходан степен заштите. Могли су да набаве тестове, али је питање нивоа безбедности. Морали би да имају одобрење Министарства. Они могу да раде серолошке тестове, али они немају ту поузданост - рекао је он.


- Није логично пребацивати све на Кризни штаб, институције које ми имамо морају да у потпуности преузму свој посао, то значи да епидемиолози на неки начин морају да формирају своје ставове, они не могу да се одвоје од Кризног штаба, једноставно не можемо толерисати инкохерентне изјаве. У Београду је ситуација и даље у фази погоршања, ми очекујемо крајем недеље и почетком следеће побољшање, али ћемо видети - рекао је он.

- Ретриктивне мере спроведене на почетку, на иницијативу председника, дале су резултате. Није добро чекати председника, односно и јесте и није, за мере јер он има и мноштво других обавеза. Прича о томе да ће све проћи постоји као могућност, али временски гледано, вирус нам показује да се преноси и по топлом времену, видећемо да ли ће следеће недеље бити неког ефекта. Долазак јесени је нешто што је врло близу, и ми морамо да се припремимо - рекао је он.

 
СУДАР ГРИПА И КОВИДА

- Вирулентност у овом тренутку је врло јасна, то се види по томе колико је број оболелих са тежом клиничком сликом.

На питање поводом писања појединих медија о томе како нас на јесен чека "10 пута тежа ситуација" кад се сударе грип и корона, др Кон је рекао да ће то бити "развучено".

- Имамо срећу да сезонски грип свој максимум има у фебруару и марту. Ако ковид вирус остане овакав какаве јесте, а врло могуће да хоће, он ће максимум имати у новембру и децембру. Не верујем да ће истовремено доћи до судара грипа и ковида, али то не сме да се искључи. Ипак, ми некакав колективни имунитет стичемо у оваквој ситуацији, који још увек не може да се измери, јер постоји и ћелијски имунитет, али који ћемо у неком трену моћи да евидентирамо - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)