ПОВЕЋАНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ: Након увођења ковид пропусница - прву дозу примају млади људи који увече раде

Новости онлајн

27. 10. 2021. у 16:12

УВОЂЕЊЕ ковид пропусница у Нишу утицало је на повећање броја грађана који се вакцинишу против корона вируса, рекао је данас директор нишког Дома здравља Милорад Јеркан.

ПОВЕЋАНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ: Након увођења ковид пропусница - прву дозу примају млади људи који увече раде

Фото: Принтскрин/Јутјуб

Он је рекао да се пре увођења ковид пропусница за добијање прве дозе дневно јављало 150 до 200 људи, а последњих дана њих око 300.

- Прву дозу сада углавном примају млађи људи који раде у вечерњим сатима - изјавио је Јеркан. Према његовим речима, око 68 одсто грађана Ниша до сада је примило прву дозу вакцине против корона вируса, а 63 одсто и другу дозу.

Више од 20 одсто грађана је вакцинисано са три дозе, што је највише у Србији, додао је он. Оценио је да је епидемилошка ситуација и даље јако тешка, чему доприноси и то што је Ниш велики регионални центар коме гравитира два милиона људи.

- Велики број тих људи долази из средина у којима проценат вакцинације није тако добар као у Нишу - истакао је Јеркан.

Он је рекао да је у три ковид амбуланте нишког Дома здравља јуче било 2.818 пацијената, што је "највише" од избијања епидемије корона вируса.

- Због првог прегледа лекарима се јавило 700 пацијената, а корона вирус потврђен је код 270 пацијената. То представља значајно смањењење јер смо претходних дана имали свакодневно 350 до 400 позитивних - изјавио је Јеркан.

Према његовим речима, последњих дана значајно је повећан број деце оболеле од корона вируса, због чега је та здравствена установа повећала број ординација у дечијој ковид амбуланти.

- Раније смо имали три ординације, а сада их је седам. Педијатри дневно прегледају 350 до 400 детета, а 50 до 70 њих је позитивно - навео је Јеркан. Додао је да је од 1. до 25. октобра, корона вирус поврђен код 1.311 детета.

Рекао је и да је више од половине њих, односно безмало 53 одсто, старости од 7 до 14 година, да је 11,5 одсто млађе од шест година, а 13 одсто има између 15 и 18 година.

- Вакцинација деце је изузетно слаба, до сада је код нас вакцину примило 1.000 деце од 12 до 17 година, што је мање од два одсто - изјавио је Јеркан.

Он је рекао да увођење ковид пропусница на три сата представља грешку и да пропуснице морају да важе 24 сата како би повећали проценат вакцинисаних.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)