ВИЧУ ДА САМ МЕНГЕЛЕ, ТО ИМ НЕЋУ ОПРОСТИТИ: Доктор Предраг Кон оштро одговорио на прозивке антиваксера

Новости онлине

26. 10. 2021. у 09:45

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон нагласио је да корона мере морају бити много ригорозније и најавио је могућност да се ковид пропуснице продуже на трајање од 24 сата.

ВИЧУ ДА САМ МЕНГЕЛЕ, ТО ИМ НЕЋУ ОПРОСТИТИ: Доктор Предраг Кон оштро одговорио на прозивке антиваксера

Фото: Принтсцреен/Курир ТВ

- Не можемо још да видимо резултате јер је тек почела да се примењује та мера. Она је само увод у нешто што треба да се спроводи 24 сата дневно. То је епидемиолошки став. Да ли смо закаснили сад је бесмислено причати. Тражимо ове мере још од пролећа - рекао је члан Кризног штаба у јутарњем програму.

Кон је нагласио да је епидемиолошка ситуација таква да тражи ригорозне мере.

- Људи се још нису организовали да контролишу ковид пропуснице, али мислим да то неће дуго трајати. Расправа о томе да ли је то у складу са људским правима трајала је дуго и протестанти за људска права у овом случају нису у праву. Посебно ћу им одговорити везано са синоћне протесте. Ситуација је таква да тражи рестриктивне и жестоке мере. Ако мере буду 24 сата видеће се побољшање. А то ће се ускоро и десити - рекао је Кон.

Епидемиолог је истакао да сматра да је ковид пропуснице требало да се уведу још у јулу.

- Превише је рано за било какво закључивање. Оно што је битно јесте да постоји мера која чува народно здравље. Она је зато и донета, а не да неког малтретира. То је нешто што је прошло крајње озбиљне дистанце да би се таква одлука донела. Мислим да је ковид пропуснице требало још у јулу да уведу - рекао је Кон.

Епидемиолог се осврнуо и на протесте грађана против ковид пропусница који се већ данима одржавају у вечерњим часовима испред Скупштине града Београда.

- Морам јасно да кажем. Ту се скандирало да сам усташа и то везе са истином нема. Скандирало се да сам зликовац. То такође везе са истином нема, ја сам епидемиолог, зликовац је вирус, а они су се сврстали уз зликовца. То треба да им буде јасно. Обраћам се свим грађанима Србије: Не сврставајте се уз зликовце! Скандирали су да сам Менгеле, а он се сматра најгорим злом што постоји, то им због порекла никада опростити нећу. На крају су скандирали "ухапсите Кона". Зашто да ме било ко ухапси? Да ли је то због ковид пропусница? Става према вакцинама? Не! Нема апсолутно разлога да ме било ко ухапси - рекао је Кон.

Епидемиолог се осврнуо и на неке тврдње да хронични болесници имају страх од вакцине.

- То је потпуно сулудо. Хронични болесници су први за вакцинацију јер сам ковид може бити смртоносан код њих. Чак треба и раније да приме трећу дозу и то поготово ако им је оштећен имуни систем. Иначе, треба рећи за хроничне болеснике, ако су примили Синофарм, после четири месеца треба да приме трећу дозу. Они који су имунокомпромитовани већ после месец дана након друге дозе треба да приме трећу. Имунитет након вакцине не траје дуго. Тога смо се мало бојали. Не постоји ниједна хронична болест због које неко не сме да прими вакцину. Бира се само моменат кад пацијент треба да прими вакцину - каже др Предраг Кон и апелује на грађане да се вакцинишу.

- Комуникација са грађанима је на високом нивоу. Вакцинација није на жељеном нивоу. На територији града Београда јуче смо казнили два угоститељска локала јер нису поштовала мере, затим три ланца маркета и један тржни центар. Важно је комуницирати и објаснити да је вакцина решење наших проблема - рекао је директор Беокома Дарко Главаш.

(Курир)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ - Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)