ОСТАВИНЕ И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ГЛАВНЕ ТЕМЕ: Јавни бележници одговарали преко "Вибера" на питања грађана

В. Ц. С.

25. 10. 2021. у 19:07

ВЕЛИКИ број грађана одазвао се позиву и обратио за савет јавним бележницима путем отворених линија, током трочасовног онлајн саветовања, саопштила је Јавнобележничка комора Србије.

ОСТАВИНЕ И ЛЕГАЛИЗАЦИЈА ГЛАВНЕ ТЕМЕ: Јавни бележници одговарали преко Вибера на питања грађана

Фото: Depositphotos

Питања су најчешће била везана за оставинске поступке и недоумице око промета непокретности.

Бележници су одговарали на питања путем "Вибер" апликације и на три линије успели су да се одазову на око 150 позива.

- Презадовољни смо одзивом грађана, неке недоумице смо сигурно отклонили - рекао је председник ЈБК Србислав Цвејић. - Сигурно нисмо успели да се јавимо свима који су нас звали, али ћемо свакако овакве акције организовати и убудуће.

Многа питања односила су се на поступак легализације, а што се тиче оставинских поступака, грађани су се интересовали како се дају наследничке изјаве, како да саставе тестамент, како се покреће оставински поступак. Интересовало их је и да ли могу да продају неукњижену некретнину, као и шта добијају купци, а шта продавци када овере уговор код нотара.

- Неопходно је да грађани знају своја права и шта добијају тиме што је њихов уговор о промету непокретности оверио бележник. За разлику од овера које је у претходном периоду вршио суд, сада он проверава све правне претпоставке о непокретности и својим потписом гарантује сигурност тог правног посла - истакао је Цвејић.

Јавнобележничка комора Србије потрудиће се да у наредним данима одговори и на питања која су стигла у форми порука, као и на позиве на које није стигла током три сата акције. Онлајн саветовање за грађане организовано је поводом Европског дана правде, на позив Министарства правде. Бележници Србије на овај начин су се придружили акцији "отворених врата" коју спроводе сви нотаријати ЕУ.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)