И 50 СТРАНАЦА У СТАРАЧКИМ ДОМОВИМА: Услуге наших установа све више користе и пензионери из света

Ј. Ж. С.

25. 10. 2021. у 09:10

У СРПСКИМ старачким домовима, процењује се, тренутно је око 500 наших људи који су старост дочекали радећи у иностранству, као и педесетак странаца! А интересовање људи са страним пензијама да овде проведу старачки дане све је веће.

И 50 СТРАНАЦА У СТАРАЧКИМ ДОМОВИМА: Услуге наших установа све више користе и пензионери из света

Фото Shutterstock

Занимљиво је да најчешће тамо одакле су дошли, у иностранству, имају породице, односно децу, али због модерног начина живота недовољно се виђају, па су готово сами. Код нас се брзо уклапају у колектив, склапају познанства, посећују рођаке и пријатеље који живе у Србији и започињу неки нови живот без стреса и нервозе.

Како наводи Радослав Миловановић, председник Удружења приватних социјалних установа за старе, они су убеђени да постоји категоризација објеката по угледу на хотелијерство како би лакше одабрали смештај, али, нажалост, она још увек није спроведена у нашој земљи. Међутим, у наш систем приватних домова они врло једноставно могу да се сместе као корисници иностраних пензија са домаћим или страним пасошима и држављанствима.

- Оно што је главна недоумица кад наши пензионери желе да се врате у домовину јесте да ли ће им држава у којој су зарадили пензију исту смањити по повратку - каже Миловановић.

Он објашњава да осим изражене воље и довољно новца ништа посебно није неопходно јер сви могу да се пријаве на боравак у дому, а странци чак да добију и боравишну визу на годину дана, па да је касније продужавају.

Капацитет приватних домова је око 10.000 лежајава у 250 објеката и мало је места где су собе потпуно попуњене.

ПРИВЛАЧЕ ИХ НИЖЕ ЦЕНЕ

СВЕ више је домова за старе у Србији који региструју ординације опште медицине. У најави је и отварање домова са поликлиникама, што услуге диже на највиши могући ниво. Неопходно је да се повежу са иностраним пензионим и здравственим фондовима због евентуалне рефундације свих трошкова које корисник услуга са иностраном пензијом може да има. Велику уштеду остварују поменути фондови, али и сами повратници, јер цене услуга су ниже за око 30 одсто од цена по земљама ЕУ.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)