ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Поралса зависност од друштвених мрежа, угрожено ментално здравље корисника

В. Ц. С.

22. 10. 2021. у 17:10

ДРУШТВЕНЕ мреже су током пандемије људима пружиле неопходну повезаност, посебно младима. Истраживање компаније Касперскy показало је да је више од половине (53 одсто) корисника мрежа широм света више користило те апликације током локалних и националних карантина него пре пандемије.

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ПОДАЦИ: Поралса зависност од друштвених мрежа, угрожено ментално здравље корисника

Фото Depositphotos

Сваког дана широм света, корисници проводе у просеку 1,8 сати на "Фејсбуку", а 11 одсто њих чак четири до шест сати дневно. На "ТикТоку" глобални просек износи 1,9 сати дневно, иако се тај број повећава на 2,3 сата за особе између 18 и 34 године. Алармантно је то што четири одсто корисника "ТикТока" проводи седам до осам сати сваког дана на тој апликацији! За "Инстаграм" глобални просек износи 1,6 сати.

Када описују како се осећају док су активни на мрежама, више од половине (56 одсто) корисника каже - "забављено", а више од трећине (36 одсто) - "повезано". Зато ће 41 одсто корисника рећи да су друштвене мреже "позитивне" за друштво и политику, што је двоструко већи број од оних који их описују као "негативне" (19 одсто).

Корисници су свесни тамне стране социјалних мрежа и тога да све време остављају информације о себи које ће мреже користити како би помогле брендовима да их ефикасније таргетирају рекламама. Такође се потенцијално излажу опасности да неко искористи њихове личне податке, било ради "троловања" или за крађу идентитета.

Зависност од друштвених мрежа такође може да има штетан утицај на ментално здравље. Готово две трећине (63 одсто) корисника могу да се присете неке вести о потенцијално негативном утицају друштвених мрежа, а у оквиру те групе, 70 одсто је променило начин на који користе платформе. За готово четири од десет корисника, то је значило смањење времена које проводе на мрежама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)