НИШТА ОД ЗАТВАРАЊА: Кризни штаб заседа данас у 11, али се не очекује радикалније заоштравање мера

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

20. 10. 2021. у 07:30

ЗА затварање на 10 дана свега што није неопходно за нормално функционисање, које траже лекари, у Кризном штабу нема сагласности, па ће ово тело, на седници заказаној за 11 сати, данас разматрати највероватније само могућности за увођење ковид-пропусница.

НИШТА ОД ЗАТВАРАЊА: Кризни штаб заседа данас у 11, али се не очекује радикалније заоштравање мера

Кафићи ће наставити уобичајено да раде / Фото М. Анђела

Ни за ову меру се не залажу сви у Штабу, али је, како је "Новостима" у уторак потврдило неколико чланова овог тела, већина - за.

Има, међутим, још много недоумица о самом увођењу пропусница, пре свега техничких - како ће изгледати, ко ће их издавати, проверавати, које податке ће садржати... Пропуснице би, према ономе што је до сада договорено, могле да постану услов за улазак у ресторане, клубове, на спортске догађаје и слична места.

У оваквој епидемиолошкој ситуацији са чак 1.200 инфицираних више у уторак него дан раније, пропуснице, уверени су у медицинском делу кризног штаба, јесу пожељне, али не могу да пресеку ланац преношења вируса, бар не неопходном брзином. Вакцинација се, међутим, не убрзава довољно да бисмо у догледно време могли да очекујемо да досегнемо колективни имунитет. Медицински део штаба ће данас, како нам је потврђено, поново на дневни ред изнети и обавезну вакцинацију у здравству и установама социјалне заштите. Према последњим подацима у здравству је вакцинисано 67 одсто запослених.

Са 7.664 нова случаја инфекције и 57 преминулих за последња 24 сата, епидемија не иде у жељеном смеру. Притисак на ковид-центре је огроман, нарочито што сви на хоспитализацију долазе већ у јако тешком стању. Иако свакодневно губимо по 50 живота, на респираторима је већ три недеље број оболелих готово непромењен - машине дишу уместо 270 до 280 пацијената.

Професор др Татјана Аџић Вукичевић, директор болнице у Батајници, каже да је капацитет ове установе попуњен до максимума.

- Тренутно је хоспитализовано 800 пацијената, од чега 700 у јединицама полуинтензивне неге, а 100 у јединицама интензивне неге, од којих је 70 у критичном стању, на респираторима и на ивици живота - каже докторка Аџић Вукичевић. - Овде су и две породиље, од којих је једна порођена царским резом, док најмлађи пацијент има 22, а најстарији 96 година. У односу на март прошле године, када сам мислила да не може ништа горе да нас задеси, сада се десило то горе са овим сојем вируса који је опасан за плућа пре свега. Брзо се преноси, а за лечење ових болесника су потребне огромне количине кисеоника, веће него у претходним таласима.

НАЈСТРОЖЕ МЕРЕ И ВАКЦИНАЦИЈА

ДОКТОРКА Аџић Вукичевић каже да подржава увођење најстрожих мера:

- Моја порука лекарима и другима у Кризном штабу је да уведу што строже мере, да затворе, уведу ковид-пропуснице, али и да не крећу само од кажњавања лекара, већ и шире.

Др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО и чланица Кразног штаба, не дели тај став, већ сматра да затварање не би дугорочно довело до побољшања ситуације и да је једини прави лек - вакцина.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)