ПОСТОЈЕ ДВА СЦЕНАРИЈА РАЗВОЈА ЕПИДЕМИЈЕ: Ана Глигић о мутацијама корона вируса, послала јасну поруку антиваксерима

Новости онлине

19. 10. 2021. у 16:00

ШЕФ лабораторије у Институту "Торлак" у доба вариоле вере др Ана Глигић (87) каже да се о корона вирусу још увек не зна довољно, као и да је за сада утврђено да је ковид мутирао у осам варијанти, и да је свака наредна варијанта јача и смртоноснија од претходне.

ПОСТОЈЕ ДВА СЦЕНАРИЈА РАЗВОЈА ЕПИДЕМИЈЕ: Ана Глигић о мутацијама корона вируса, послала јасну поруку антиваксерима

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Свакодневно читајући најпрестижније светске часописе и пратећи параметре епидемије, др Глигић наводи да су могућа два сценарија за завршетак ове епидемије којој се крај и даље не назире.

- Предвиђам две могућности. Или ће се вирус угушити, односно мутација ће покушати да остане на човеку, а нове се више неће појављивати и тако ће се он временом угушити. Ипак, могућ је и другачији сценарио. Да се већ до краја године појави нова мутација толико снажна да сви оболе.

Показало се да је овај вирус непредвидив и ништа не може да нас изненади ‒ наводи др Глигић.

Ана Глигић истиче да сада са сигурношћу може да каже да је вирус природног порекла.

- Антиваксери стално истичу како је коронавирус вештачки направљен. Међутим, да је вирус настао у лабораторији, он би био закључан. Не би долазило до мутација. И тај који га је пројектовао не би га пустио тек тако, него би га закључао - објашњава др Глигић.

Др Глигић, која је у марту после 13 дана проведених на кисеонику успела да победи ковид-19, каже да је и она једна од оних који су се заразили након вакцинације.

Према њеним речима, сигурна је да је закачила инфекцију у периоду између две дозе, а да јој је живот спасило управо то што се вакцинисала.

- Требало би да примим трећу дозу, али ћу сачекати још мало, пошто сам убеђена да сам створила доста антитела и јак природни имунитет. Реално је очекивати да се у месецима пред нама направе и нове вакцине које ће бити сачињене од нових сојева вируса ‒ закључује саговорница.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)