ПРОПУСНИЦА ЗА КОНЦЕРТ, НЕ И ЗА ПОСАО: Повереник за заштиту података о личности упозорава на ограничења код ковид-сертификата

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

19. 10. 2021. у 10:00

НАЈАВЉЕНЕ ковид-пропуснице могле би да се користе као услов за одлазак у биоскоп, позориште, на концерт, изложбу или утакмицу, али никако за одлазак у школу или на посао, као у Италији. То је драстично решење и супротно нашем Уставу, каже за "Новости", Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

ПРОПУСНИЦА ЗА КОНЦЕРТ, НЕ И ЗА ПОСАО: Повереник за заштиту података о личности упозорава на ограничења код ковид-сертификата

Милан Мариновић / ФотоТанјуг

Кризни штаб требало би ове недеље да одлучује о овим пропусницама, а Мариновић наводи могуће опције. Према његовим речима, једна од варијанти је да оне садрже само бар-код, али је, сматра, та солуција мало вероватна. Наиме, било би компликовано набављати читаче бар-кодова за све институције које би могле да траже пропуснице.

- Могле би да садрже и основне личне податке (име, презиме, ЈМБГ) и фотографију корисника, која би олакшала идентификацију и спречила да се пропусница фалсификује или је користи друго лице, али у том случају грађани би морали добровољно да је ваде и на шалтеру се фотографишу, као кад ваде "бус плус". Никако не би смела да се користи фотографија из ранијих база података, рецимо за вађење личне карте - каже Мариновић.

Трећа опција је да пропусница не садржи фотографију и да подаци буду искоришћени из постојеће базе вакцинисаних или тестираних, али у том случају би, поред пропуснице, особа морала да покаже ковид редарима неки лични документ са фотографијом, којим би потврдила да је то баш њена пропусница (личну карту, пасош, возачку дозволу). Повереник, међутим, истиче да ковид редари могу само извршити увид, а никако носити лични документ негде на проверу, због потенцијалне злоупотребе личних података.

Такође, констатује да би требало добро уредити прописе да се прецизно зна ко рукује прикупљеним подацима и ко има приступ тој новој бази, као и колико се дуго чувају подаци. Упозорава и на опасност да ће врло тешко бити организовати проверу веродостојности свих ковид-пропусница када су у питању спортске манифестације, којима присуствује више хиљада људи.

Мариновић додаје и да не би било лоше уредбом дати овлашћење ковид редарима да могу да проверавају пропуснице, али примећује да то није нужно. Пример за то је Закон о спречавању насиља на спортским приредбама, по ком је могуће да благајник тражи лична документа људи који купују карте за високоризичне утакмице. Ако могу благајници, зашто не би могли ковид редари.

ЛИЧНА ОДГОВОРНОСТ РЕДАРА

НЕКЕ европске земље озваничиле су ковид-пропуснице без фотографије. Редар мора да пусти особу са пропусницом на догађај, а уколико инспекција контролом утврди да је у питању фалсификат, особа одговара и због фалсификата. Уколико, пак, редар пусти на догађај особу без пропуснице, одговоран је он - каже Мариновић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)