СЕЋАЊЕ НА ДИВ-ЈУНАКА СА КОШАРА: Дарку Милошевићу осликан мурал у центру Љига, у улици која носи његово име

Б. ПУЗОВИЋ

24. 09. 2021. у 19:41

МУРАЛ посвећен војнику Дарку Милошевићу (21), који је пре 22 године, током НАТО агресије, погинуо на Кошарама, на Косову и Метохији, откривен је и освештан у улици која носи његово име, у центру Љига.

СЕЋАЊЕ НА ДИВ-ЈУНАКА СА КОШАРА: Дарку Милошевићу осликан мурал у центру Љига, у улици која носи његово име

Дарков лик на кући у Љигу / Фото Приватна архива

Осликан је на иницијативу Даркових сабораца, припадника 125. моторизоване бригаде тадашње Војске Савезне Републике Југославије, који су херојски бранили границу отаџбине.

Дарко Милошевић војни рок служио је у Пећи. Иако је током НАТО бомбардовања био рањен у ногу и опорављао се у болници у Призрену, тражио је да буде враћен на положај. Његов захтев старешине су услишиле, упућен је у рејон Кошаре, а 5. маја 1999. године, у јеку једног од безброј окршаја, у Дарковом рову одјекнуле су две детонације. Био је тешко рањен од експлозије. Исте ноћи преминуо је у болници.

- Командовао сам када је Дарко полагао свечану заклетву у касарни у Пећи и тада ми се његов сада покојни отац обратио, јер је чуо да сам из Љига, из села Ба. Без околишања сам му рекао да предстоје тешка времена, да ћемо углавном бити на терену, што се после само неколико дана и обистинило - каже генерал Дарко Живановић, који је командовао у бици на Кошарама. - Биле су жестоке борбе, прса у прса, много погинулих. Родитељи су изгубили најдрагоценије што су имали. Данас, муралима, споменицима, монографијама и књигама о страшним биткама настојимо да се одужимо тим див-јунацима, које никада нећемо заборавити, јер њихова херојства су бесмртна.

Општина Љиг, породица, родбина и пријатељи, подигли су 1999. године спомен--обележје Дарку Милошевићу у парку, у непосредној близини његове куће. Мурал посвећен погинулом војнику осликали су Урош Столић и Никола Бјековић из Лазаревца. Претходно, у главној улици у Лазаревцу осликали су мурал посвећен Саши Иванковићу из Вреоца, војнику такође настрадалом на Кошарама. Планирају, кажу, израду мурала двојице војника из Лазаревца, настрадалим у борбама код Пећи током ратних дејстава.

- Србија не заборавља, народ памти јунаке са Кошара, на њих подсећа и мурал у центру Љига, са којег Дарко осмехом поручује да он и даље чува отаџбину, да и данас, као витез херој, стоји код граничног камена и да непријатељи никад преко њега крочити неће - поручује пуковник у пензији Љубинко Ђурковић. - Дарко и његови саборци повезују херојство од устаничких до данашњих дана.

Дарков лик на кући у Љигу / Фото Приватна архива

ЧЕКАЈУ ПОВРАТАК

НИКАДА Србија неће заборавити своје див-јунаке, који су животе дали за отаџбину и слободу - каже Иван Ранковић из Лазаревца, припадник 125. моторизоване бригаде Војске СРЈ. - Дарко и још 107 хероја витезова који су погинули и данас су на Кошарама, чекају наш повратак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)