КЛУПЕ ПРАЗНЕ БЕЗ ЈОШ ВИШЕ ВАКЦИНИСАНИХ: Министар просвете апеловао на грађане, а посебно на родитеље, да што пре приме неко од цепива

В.Н.

18. 09. 2021. у 23:09

АПЕЛУЈЕМ на грађане, а нарочито на родитеље, да послушају лекаре и њихов савет да је вакцинација решење за победу над опаким вирусом ковид 19, а уједно и једини начин да задржимо децу у школским клупама - поручио је министар просвете Бранко Ружић, а поводом учестале примене онлајн наставе у школама широм Србије.

КЛУПЕ ПРАЗНЕ БЕЗ ЈОШ ВИШЕ ВАКЦИНИСАНИХ: Министар просвете апеловао на грађане, а посебно на родитеље, да што пре приме неко од цепива

Фото З. Јовановић

Потпредседник Владе истакао је да о томе говори и на Кризном штабу, да грађанима треба непрекидно објашњавати зашто би требало да се вакцинишу.

- Као што послушамо лекара за антибиотик, лек за притисак или неки други, тако исто треба да послушамо лекаре да је вакцинација једини спас, једини начин да поново будемо онај срчан народ, да радимо све као и пре - истакао је Ружић.

Он је указао да ниједан дан није прошао да људи из његовог министарства не дискутују са здравственом струком шта све могу да учине да ученици буду у својим клупама здрави и безбедни, наводи се у саопштењу.

- Као први чувар образовног система, нећу да дозволим никада да деца буду угрожена и зато и имамо све више школа које прелазе на онлајн. Али, докле год поједини иду на весеља, скупове и невакцинисани игноришу све што се прича и свесно шире заразу, из овог вртлога нећемо изаћи. Здравље и образовање деце нећу да жртвујем - нагласио је Ружић.

Он је додао да ће Министарство и просветни радници дати максимум да деца што дуже буду у клупама са вршњацима и својим наставницима, али да не могу сами то да обезбеде.

- Опаметимо се - поручио је у саопштењу Ружић.

Да је крајње време да грађани почну да се придржавају постојећих епидемиолошких мера, показује и чињеница да је у последња 24 сата 35 оболелих од короне изгубило битку са вирусом. Истовремено, заражено је још 6.745 особа од тестираних 22.547. На респиратору је 177 пацијената.

Фото Танјуг

"Удар" ковида на најмлађе истакао је и заменик директора Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић" Владислав Вукомановић и нагласио да је вакцинација деце узраста од 12 до 18 година веома важна. За РТС је изјавио да је у тој здравственој установи тренутно на лечењу седам особа и да су имали и неколико деце са упалом плућа изазваном вирусом корона, али да није било животно угрожених малишана.

Вукомановић је истакао да делта сој вируса доноси све већи број оболелих, али да у британским и америчким студијама нема јасних показатеља да се значајно повећава број хоспитализоване деце. 

Фото АП

УСКОРО КОВИД-ПРОПУСНИЦЕ

КАДА је реч о ковид-пропусницама, Вукомановић је објаснио да ће предлог бити ускоро прослеђен и да он подразумева да буду уведене за све старије од 16 година.

- Мислим да ће оне ускоро бити уведене, а све у циљу мањег преношења заразе - истакао је Вукомановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)