ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР ПРЕДАЈУ МИРАШУ: Сви присутни гласали за, чак и Јанковић из УРА

В. К.

18. 09. 2021. у 07:45

СКУПШТИНА Цетиња усвојила је закључке грађанске иницијативе за давање Цетињског манастира на коришћење канонски непризнатој Црногорској православној цркви, коју предводи Мираш Дедеић и осталим православним заједницама.

ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР ПРЕДАЈУ МИРАШУ: Сви присутни гласали за, чак и Јанковић из УРА

Фото: Д. М.

 Посланици су усвојили закључке донете на прошлом заседању о тој иницијативи. За иницијативу је гласало 19 присутних одборника, од укупно 38, нико није био против, нити уздржан.

Иако остали одборници УРА нису били у сали, представник ове странке Славко Јанковић гласао је за.

Свађе комитских представника у Скупштини Цетиње у сенку су бациле срамну одлуку општинске Управе за катастар и државну имовину којом је одбијен захтев Митрополије црногорско-приморске за брисање престонице из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром. У решењу се наводи да се одбија као неоснован захтев за "исправку погрешно уписаног права својине" над више непокретности, и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир односно МЦП.

Закључци са последње седнице Скупштине престонице у вези са иницијативом за "враћање" Цетињског манастира канонски непризнатој Црногорској православној цркви нашли су се јуче на дневном реду локалног парламента. У врелој атмосфери одборници Грађанског покрета УРА напустили су седницу, док је Петар Мартиновић из те партије поручио је да они неће учествовати у раду парламента због дешавања од 14. септембра. У сали је избила расправа између Мартиновића и одборника Социјалдемократске партије Николе Ђурашковића, кога је Мартиновић оптужио за цртање мета одборницима УРА.

Фото: В. К.

Распоп Мираш Дедић (у средини)

Скупштина Цетиња у закључцима подржава иницијативу ради омогућавања "Црногорској православној цркви" коришћења Цетињског манастира. Комите тврде да актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава деловање такозване ЦПЦ. Позвали су представнике међународних организација, институција и НВО да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима. Основ за расправу била је петиција коју је потписало око 600 Цетињана.

ЗАХТЕВ КРИВОКАПИЋУ

КРЊА Скупштина престонице, у којој није било одборника Демократске Црне Горе, затражила је од владе Здравка Кривокапића да повуче донете акте и спроведе радње "којима се без законског утемељења жели забранити Цетињу да располаже имовином која се налази у његовом неспорном власништву."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)