НАШ ИГОР МЕЂУ 50 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА СВЕТА: Да ли ће бити у топ 10, знаће се крајем септембра

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ - Ј. ДИНЧИЋ

17. 09. 2021. у 10:00

СТУДЕНТ Академије техничких наука у Београду Игор Јовановић (23) један је од 50 најбољих академаца на свету.

НАШ ИГОР МЕЂУ 50 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА СВЕТА: Да ли ће бити у топ 10, знаће се крајем септембра

Фото Н. Скендерија

У љутој конкуренцији више од 3.500 студената са најпрестижнијих светских универзитета Игор је досадашњим радом прошао све "препреке" и доспео у најбољих 50 такмичења које организује Global teacher prize. До ове године ово такмичење је било познатo по избору најбољих професора, а сада се први пут уз њих бирају и најбољи студенти. Крајем септембра биће познато и да ли ће Игор проћи у следећи круг и бити у 10 најбољих, од којих ће бити изабрана прва три места.

У разговору за "Новости", Игор не крије задовољство што представља Србију и надмеће се са академцима са Харварда, Јејла, МИТ, Кембриџа... који имају много боље услове за студирање од наших студената.

Фото принтскрин

- Професор Милош Јефтић, мој ментор са Академије, одлучио је да ме пријави. Послали смо све потребне податке, сертификате, награде које сам освојио као и неке моје успехе у школовању и ваншколским активностима. Интервју је био врло занимљив јер њих занима све што Фондацију Globag teacher prize може још више да промовише и у свету и у Србији - објашњава Игор.

Док ишчекује да ли ће бити изабран за најбољег на свету, Игор марљиво учи и спрема испите на специјалистичким студијама, а истовремено је активан и у области иновација. Са својим тимом бави се електромобилношћу, електричним аутомобилима и паметним системима грејања великих објеката. Осим технике интересује га и дипломатија, односно промоција Србије на великим иностраним догађајима.

Фото принтскрин

- Недавно сам се вратио из Русије, где сам учествовао на једном од форума, а планирам да у будућности оснујем Центар за интернационалну сарадњу држава Азије и Африке - прича нам Игор. - За ове земље сам се одлучио јер има превише организација повезаних са Европом и Америком, док су односи са појединим афричким земљама смањени. Египат је дивна земља, као и Пакистан, у којем немамо своју амбасаду, а моја жеља је да успем у томе да наше представништво буде тамо отворено.

Замисао му је, такође, да ако победи и освоји награду од 100.000 долара, да је подели са свим кандидатима који су се нашли у избору за топ 50.

- То ће бити на неки начин и промоција за нашу земљу, а уједно желим и да дам до знања да није важно добити новац већ га поделити са младим људима света - каже наш саговорник.

Фото Н. Скендерија

Игор Јовановић

Игор планира да даље школовање настави у Србији, јер иако је добио стипендију за студије у Русији, изабрао је да знање стиче у домовини.

ОД СЛАДОЛЕДА ДО ДИПЛОМАТИЈЕ

СВОЈУ пријаву за такмичење, Игор је назвао "од сладоледа до дипломатије" јер га сада интересује и дипломатија, а први професионални уговор потписао је још у основној школи. Тада је смислио рекламну кампању за сладолед која је завршила на свим билбордима широм наше земље, а он као награду изабрао само сладолед.


НАГРАДА

ДОНЕДАВНО је награда за такмичење Global teacher prize износила 50.000 долара. Организатори су, међутим, прошле недеље одлучили да износ двоструко увећају. Студент који буде био проглашен за најбољег на свету освојиће 100.000 долара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)