СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У 40 ОПШТИНА ДАНАС ПРЕЛАЗЕ НА ОНЛАЈН НАСТАВУ: Контролни може и у учионици, али предавања само од куће

Новости онлајн

13. 09. 2021. у 07:45

ЧЕТВРТИНА ђака у Србији, у 40 од 161 локалне самоуправе, од данас ће кренути на онлајн или комбиновану (делимично онлајн) наставу, а до када ће то трајати зависиће од епидемиолошке ситуације у земљи.

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У 40 ОПШТИНА ДАНАС ПРЕЛАЗЕ НА ОНЛАЈН НАСТАВУ: Контролни може и у учионици, али предавања само од куће

Фото романет.ме

Међу тих 40 локалних самоуправа налазе се и поједини велики градови попут Ниша са 260.000 становника (шире подручје), Крагујевца са 180.000, Новог Пазара са 125.000, Ваљева са 90.000, Ужица са 80.000, Јагодине са 70.000...

Неки основци дан у школи, дан код куће

Најстарији основци, ђаци седмих и осмих разреда, у овим општинама и градовима прећи ће на комбиновани режим наставе. То значи да ће сва одељења са више од 15 ђака бити подељена на два дела, да ће једна група бити дан у школи, а следећи на онлајн настави, па ће једне седмице имати три дана у учионицама, а наредне две. Испитивање ће се у овим случајевима обављати искључиво у школским клупама.

Када су млађи основци у питању, ученици од првог до шестог разреда, за које у Србији још није омогућено вакцинисање, они ће наставити са нормалном наставом, сваки дан у школи, без поделе одељења. Наравно, и ту ће бити изузетака пошто ће свако одељење, како међу основцима, тако и средњошколцима, без обзира да ли школе раде по зеленом, жутом или црвеном моделом, аутоматски прећи на десет дана онлајна ако се пронађу два или више ученика заражена корона вирусом.

Три начина комуникације са наставницима

Како су објаснили из Министарства просвете, током одвијања онлајн наставе постоје три нивоа комуникације између ђака и наставника, зависно од техничке опремљености самих школа, али и ученика.

У најбољем случају настава се дешава у реалном времену, дакле цело одељење је укључено, наставници комуницирају са свим ђацима који прате часове преко мобилних телефона, таблета, компјутера, користећи Гугл мит, Тимс, па чак и Вибер.

Друга опција је да наставници деле садржаје у дигиталном облику, њихове припреме, додатне ствари, које би требало да помогну ученицима у савладавању градива. Коначно, за оне ђаке који немају могућност чак ни да гледају предавања преко РТС планете, школе су дужне да обезбеде писане материјале по које ученици или њихови родитељи долазе у саму образовну установу.

С обзиром на све алармантнију ситуацију и драстичан раст корона бројки из дана у дан, сасвим је извесно да ће наредног петка, када буде обелодањен нови пресек ситуације, школе у још многим општинама и градовима прећи на алтернативне видове наставе. И то без обзира на то што је доказано да је веома мало случајева заражавања било у самим школама.

Деца се заражавају, али често ван школа

Међутим, проблем је што се делта сој све више шири међу младима, посебно по разним журкама, прославама, концертима и спортским утакмицама, па онда постоји и велика опасност да вирус на тај начин уђе у образовне установе, нарочито међу средњошколцима.

А ставови родитеља прилично су подељени.

- Сви бисмо волели да нам деца иду нормално на наставу, али је велико питање колико је то безбедно када имате по 6.000 заражених на дан. Чак мислим да су већи проблем гужве у градском превозу него сама настава у учионицама - каже мајка једног београдског гимназијалца.

У гимназији коју похађа њен син, три одељења су већ прешла на онлајн наставу.

- Чак и сада је атмосфера прилично опуштена. Три дана нису имали прва два часа. А тек ће бити хаос ако пређу на комбиновану наставу. Наиме, прошле године када су имали недељу коју су радили онлајн, то је практично било као да су на распусту. У најбољем случају су имали обавезу да се укључе једном дневно на неки час. А чула сам да је то у неким гимназијама много боље организовано - закључила је ова Београђанка.

Не могу екскурзије на Златибор и Дивчибаре?

Нова одлука Тима за школе индиректно би требало да утиче и на организовање екскурзија. Наиме, оне су дозвољене само ако на њих иду ђаци из школа и градова које су у зеленој зони, дакле где се одвија регуларна настава, али и ако иду на дестинацију која је такође у зеленој зони.

Дакле, теоретски би на екскурзију могли да иду мали Београђани, Новосађани, Зрењанинци, Смедеревци, Пироћанци... Али, они не би могли да буду смештени на, на пример, Златибору или Дивчибарама, нити на Опленцу, у Аранђеловцу, Ивањици...

Подсетимо, на екскурзији коју је организовала ОШ “Милан Ракић” са Новог Београда, непосредно пред почетак школске године, на Дивчибарама је заражено тридесетак ученика и наставника.

Маске сада морају да се носе нон-стоп

Још једна велика промена која ће данас ступити на снагу је нон-стоп ношење маске. Наиме, према првобитним упутствима која су била на снази, ђаци су маске могли да скину када седну у клупе и док не одговарају или не разговарају са другарима. Убудуће ће, међутим, морати нон-стоп да их носе.

- Тим за школе је донео одлуку о неопходности употребе заштитних маски за све запослене, укључујући и особе које су вакцинисане или су прележале ковид 19. Тим препоручује употребу заштитних маски за све ученике и све време боравка у школи. Изузетно, када ученик из здравствених разлога не може да носи маску због контраиндикација које су потврђене стручним мишљењем лекара специјалисте, потребно је организовати рад тако да овај ученик буде без маске, али уз дистанцу са другим ученицима и запосленима - рекли су из Министарства просвете.

Зелени модел

Ђаци иду нормално на наставу, сваког дана су у учионицама, одељења нису подељена, ученици седе заједно у клупама, а часови трају редовних 45 минута.

Ђаци не мењају учионице, осим ако је то баш неопходно.

Жути модел

Комбинована настава доводи до поделе одељења на две групе са максимум 15 ђака. Групе се смењују па једна иде у школу понедељком, средом и петком, а на онлајну је уторком и четвртком, а друга обрнуто. Следеће седмице се ротирају.

Црвени модел

Настава се организује искључиво на даљину, дакле путем онлајна. Часови трају и даље 45 минута, а уколико постоје могућности требало би да буду у “реалном времену”.

Као испомоћ користе се и часови снимљени прошле године, који су доступни на РТС планети.

Списак школа на онлајн настави

* Кладово

* Петровац на Млави

* Нова Варош

* Прибој

* Ужице

* Ваљево

* Деспотовац

* Јагодина

* Параћин

* Свилајнац

* Рековац

* Ћуприја

* Прешево

* Нови Пазар

* Бојник

* Велико Градиште

* Жабари

* Бољевац

* Зајечар

* Књажевац

* Бајина Башта

* Пријепоље

* Чајетина

* Алибунар

* Љиг

* Богатић

* Ивањица

* Лучани

* Дољевац

* Ниш

* Бела Паланка

* Врање

* Краљево

* Рашка

* Тутин

* Нова Црња

* Аранђеловац

* Кнић

* Крагујевац

* Топола

Бонус видео:

ДОБРО ДОШЛИ ЂАЦИ ПРВАЦИ: Почетак школске године у ОШ "Вук Караџић" у Рипњу

 

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)