СНАЖНИЈИ ПОЛ СЛАБИЈИ ПРЕД КОРОНОМ: Бројни показатељи да ковид више погађа мушкарце, чак и кад немају придружених болести

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

20. 08. 2021. у 11:24

СЛИКА из ковид-болнице у Батајници где су у болесничким постељама, како је за "Новости" рекла директорка др Татјана Аџић Вукичевић, у већини мушкарци млађи од 40 година, који су раније били потпуно здрави, могла би, можда, да буде још један показатељ да ковид 19 теже погађа мушку популацију.

СНАЖНИЈИ  ПОЛ СЛАБИЈИ ПРЕД КОРОНОМ: Бројни показатељи да ковид више погађа мушкарце, чак и кад немају придружених болести

Фото Д. Миловановић

Та "теза" провлачи се од самог почетка пандемије, али наука, иако глобална статистика показује да је међу преминулима од ковида више мушкараца него жена, још нема дефинитиван одговор зашто је то тако.

Докторка Аџић Вукичевић у пракси, ипак, примећује да су погоршања изузетно тешка и неочекивана и да у овој фази епидемије, за разлику од жена које овде долазе са различитим пратећим обољењима, хоспитализовани мушкарци у највећем броју случајева немају претходне болести.

Примаријус др Татјана Радосављевић, пулмолог, која од почетка пандемије пажљиво прати све научне студије, каже, за "Новости", да слика из "Батајнице" може да буде само тренутна перцепција. Али, и "део мозаика" о евентуално различитим формата и токовима ковида међу половима, који тек треба на глобалном нивоу да се састави.

- За то је потребна озбиљна епидемиолошко-статистичка студија на великом броју ковид случајева да би се видело да ли је неко подложнији тежим облицима ковида и зашто - каже др Радосављевић.

Професор Душан Попадић, имунолог и члан Националног тела за имунизацију, каже да код разних болести постоји полни диморфизам, односно разлике у учесталости јављања и клиничке слике исте болести код мушкараца и жена, али за ситуацију каква је тренутно у "Батајници" нема научно објашњење:

- Мени лично је то необично. Очекивало би се да жене имају тежу клиничку слику ковида, јер чешће имају запаљенске болести посредоване имунским одговором - каже проф. Попадић за "Новости".

И светска статистика потврђује да јачи пол чешће подлеже овој болести. Разлози се траже у два смера: медицинском, где се испитује и улога хормона. Захваљујући естрогену имуни систем жена генерално боље реагује на вирусне инфекције, што је доказано и на примеру других вирусних обољења.

Не занемарују се ни обрасци социјалног понашања: мушкарци мање брину за здравље, чешће присуствују великим скуповима, а већа количина удахнутог вируса води у тежу форму болести, од које јачи пол дефинитивно више умире. У 95 земаља пријављено је да је морталитет од ковида 1,35 према 1, у корист жена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)