АКО ОПЕТ БУКНЕ КОРОНА ШКОЛЕ ДЕЛЕ У ТРИ ЗОНЕ: Министарство просвете направило предлог плана за почетак нове школске године

Љ. Бегенишић

20. 08. 2021. у 10:30

ШКОЛСКА година требало би да почне редовно у свим школама у Србији 1. септембра. Часови ће трајати 45 минута, а одељења се неће делити, већ ће сва деца заједно сести у клупе.

АКО ОПЕТ БУКНЕ КОРОНА ШКОЛЕ ДЕЛЕ У ТРИ ЗОНЕ: Министарство просвете направило предлог плана за почетак нове школске године

Ђаци поштују мере / Фото АП

Након тога пратиће се епидемиолошка ситуација по образовним установама, а школе ће се, зависно од броја заражене деце, разврставати у три зоне - зелену, наранџасту и црвену - по принципу семафора.

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано - један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу. Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака - па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен број заражених ученика.

Овакав режим рада, како сазнају "Новости", садржан је у предлогу који је сачинило Министарство просвете, поводом почетка нове школске године. Предлог ће бити упућен Кризном штабу, а он ће га разматрати на следећој седници, која се најављује за понедељак или уторак.

- Задњу реч имаће Кризни штаб. Могуће је да ће бити унете промене у овај предлог, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела - кажу наши саговорници. - Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље.

Иначе, како би овај систем функционисао, директори ће бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано. До сада је пракса била да школа пошаље предлог Министарству просвете које је доносило коначну одлуку.

Новости

Наши саговорници наводе да је на првом месту здравље деце и запослених у просвети, али и истичу да је од изузетног значаја да се настава одвија нормално. Нарочито је, како наглашавају, то важно за децу која полазе у први и пети разред основне школе, као и ону која крећу у први разред средње школе, јер имају велики прелаз који се најлакше савладава у нормалним околностима.

Иначе, једна од новина од 1. септембра, односи се и на комбиновани модел наставе, па тако више неће бити могуће да деца иду једну недељу на наставу, а једну да часове прате од куће, већ ће се мењати на дневном нивоу - један дан иду у школу, а следећи ће седети испред телевизора.

- То је промењено јер ђаци који целу седмицу одсуствују са наставе губе континуитет, скоро да забораве да иду у школу. Међутим, када се мењају на дневном нивоу, ипак, имају неки континуитет у учењу - објашњавају саговорници "Новости".

Иначе, прошле године комбиновани модел наставе по седмицама практикован је у средњим школама, док су се старији основци смењивали на дневном нивоу.

ШКОЛЕ СПРЕМНЕ ЗА СВАКИ СЦЕНАРИО

ДОК чекају коначну одлуку Кризног штаба, школе приводе крају припреме за почетак школске године. Готово све образовне установе у Србији, спремне су за било који модел наставе који буде препоручен, али, како нам кажу њихови челници, сви ће бити задовољни ако школска година почне нормално.

- Ми имамо три могућности - редовна настава, комбиновани модел и потпуни прелазак на онлајн наставу и за све то смо спремни - кажи директори образовних установа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)