ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОДНЕО ПРВЕ ЖРТВЕ У СРБИЈИ: Потврђена два смртна случаја - ево из којих округа

Новости онлајн

08. 08. 2021. у 14:33

ДВА случаја обољевања од грознице Западног Нила, која су завршена смртних исходом, забележена су у Србији, саопштио је Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА ОДНЕО ПРВЕ ЖРТВЕ У СРБИЈИ: Потврђена два смртна случаја - ево из којих округа

Фото: В. Данилов

Обољења су регистрована код особа мушког и женског пола, старости 63 и 50 година са придруженим хроничним обољењима, из Јужнобачког и Сремског округа.

- На основу података достављених Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" (у складу са Препорукама за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији у сезони 2021. године Института за јавно здравље Србије) и лабораторијских критеријума (према препорукама Европског центра за превенцију и контролу болести) на територији Републике Србије, до 6. августа регистрована су прва два потврђена случаја оболевања од грознице Западног Нила, која су се завршила смртним исходом - наведено је у саопштењу.

Даље, наводи се, присуство генома вируса Западног Нила откривено је у домаћим комарцима са шест локација на територији Панчева и две локације на територији града Београда.

- До 30. јула и у земљама Европске унијеу хуманој популацији пријављено је оболевање од грознице Западног Нила, у Италији. Од почетка сезоне 2021. године у земљама ЕУ пријављена је једна епидемије изазвана вирусом Западног Нила међу коњима. Епидемија изазвана тим вирусом није регистрована међу птицама.

Иначе, инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована у хуманој популацији на територији Србије крајем јула месеца 2012. године. У периоду од 2012. до 2020. године на територији Републике Србије регистровано је укупно 1032 случајева грознице Западног Нила. У истом периоду бележи се и 98 смртних исхода који се могу довести у везу са оболевањем од грознице Западног Нила.

Грозница Западног Нила је сезонско обољење које је највише заступљено у периоду највеће активности вектора - комараца.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)