ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА? Вакцинисани ђаци старији од 12 година иду на наставу, невакцинисани онлајн

Novosti online

05. 08. 2021. у 19:43

ДОКТОР Предраг Кон је, гостујући на телевизији Курир, изјавио да као једино логично решењеза почетак школске године види одвајање вакцинисаних од невакцинисаних ученика старијих од 12 година.

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА? Вакцинисани ђаци старији од 12 година иду на наставу, невакцинисани онлајн

Фото: Depositphotos

- Они који су примили вакцину да иду на наставу, а они који нису да буду на онлајн настави - каже епидемиолог прим. др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против ковида 19.

Он додаје да, иако је препоручена, готово да нема вакцинације деце старије од 12 година.

- Као епидемиолог тврдим, и то је жива истина - прављење колектива у ком се мешају вакцинисани и невакцинисани вирусу практично оставља мотор да живи колико год хоће. Али одлуку мора да донесе Министарство просвете. Не можете да остављате заједно заштићене и незаштићене, и то првенствено у интересу незаштићених. И у Израелу је то доказано - кад се јави епидемија, колективни имунитет је успешан само када је врло висок број вакцинисаних. У моменту када креће епидемија, долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних и само се дешава оно чему смо сада сведоци - да се болест мења и постаје далеко блажа. И тако вакцина делује и на крају крајева смањује смртност, што је основни циљ. У ситуацији када нам расте број заражених једно од врло важних питања је како ће се школски колективи решавати- закључује др Кон.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)